Kanonsko pravoslavno crkveno jedinstvo najveća je snaga u očuvanju i odbrani srpskog identiteta

Kanonsko pravoslavno crkveno jedinstvo najveća je snaga u očuvanju i odbrani srpskog identiteta

Đogo je ukazao na prijetnje koje i danas sa Zapada upućuju srpskom narodu i crkvi i pritiscima da bi se oni razjedinili

Piše: o. Darko Ristov Đogo

„Srpski narod je više puta stradao u nametnutim ratovima u 20. vijeku, a prvi put u istoriji nakon genocida koji je počinjen nad našim narodom u Drugom svjetskom ratu nije došlo do njegove biološke obnove“, rekao je profesor Teološkog fakulteta u Foči Darko Đogo čije je onlajn predavanje sinoć praćeno u Srebrenici.

Govoreći na temu „Kultura i crkva u 20. vijeku“ Đogo je ukazao na mnoge devijacije i komunističke zablude koje su dovele do enormnog pada nataliteta kod srpskog naroda.

On je istakao da su tada srpsko crkveno i političko biće bili dezintegrisani, a da dio srpskog naroda i danas živi pod kolonijalnom vlašću.

Đogo je ukazao na prijetnje koje i danas sa Zapada upućuju srpskom narodu i crkvi i pritiscima da bi se oni razjedinili.

„Kanonsko pravoslavno crkveno jedinstvo najveća je snaga u očuvanju i odbrani srpskog identiteta“, poručio je Đogo.

Prethodna predavanja držali su eminentni beogradski profesori Miloš Ković i Milo Lompar.

Đogo je rekao da je Ković danas potpisao ugovor sa Katedrom za istoriju na beogradskom Filozofskom fakultetu i da ostaje da radi kao profesor istorije, čime je izvojevana pobjeda nad onima koji bi da prekrajaju srpsku istoriju i koji su ga željeli ukloniti sa fakulteta.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ iz Srebrenice, pjesnik Marko Milovanović kaže da se ovim predavanjem nastavlja ukazivati na autokratsko ponašanje društva i uskraćivanje ljudskih sloboda kao što su sloboda kretanja, iznošenja javnog mišljenja i kritičkog razobličavanja društvenih devijacija.

„Đogo razobličuje određene društvene anomalije i upućuje na povratak prvobitnom srpskom stanovištu zasnovanom na Svetosavlju“, istakao je Milovanović.

Bilo je ovo treće onlajn predavanje iz ciklusa „Srbi i smak sveta“ koja organizuju rodoljubiva udruženja iz Republike Srpske, a koje je praćeno u Srebrenici, Banjaluci, Brčkom, Višegradu, Kozarskoj Dubici, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Trebinju i Brčko distriktu.

Predavanje pod motom „Sloga, biće poraz vragu“ u Srebrenici je praćeno u multimedijalnoj čitaonici Narodne biblioteke, a organizator je bila SPKD „Prosvjeta“.

Predavanje možete pogledati na sljedećem linku:

(IN4S)

CATEGORIES
Share This