Izbori trebaju da budu slobodni bez ucjena i prijetnji

Izbori trebaju da budu slobodni bez ucjena i prijetnji

Izbori u BiH bi trebalo da budu slobodni i pošteni i da na njima građani izraze svoju slobodnu volju bez bilo kakvih ucjena i prijetnji.

Međutim, BiH nije demokratsko društvo niti je politika ovdje časno zanimanje koje se vodi u javnom i opštem interesu,  rekao je Vehid Šehić, predsjednik Kolacije “Pod lupom” i bivši predsjednika CIK-a BiH u emisiji MAT BN televizije.

“Interes građana se odmah nakon izbora i uspostavljanja nove vlasti odmah zaboravlja. Kad u politici nema morala  i principa ne možemo govoriti o demokratiji i uspješnoj politici. Izbori bi trebalo da budu praznik demokratije, a oni su kod nas prije i posle pravo vanredno stanje”, kaže Šehić.

CIK je obavezan da svaku sumnju i prigovor provjeri, rekao je Šehić, komentarišući prijavu brojnih kršenja izbornog zakona na posljednjim izborima u BiH.

“CIK BiH mora da istraži sve prijave i donese odluku na osnovu činjenica odnosno materijalnih dokaza. CIK može da poništi izbore na nekim biračkim mjestima, a to zavisi da li te nepravilnosti mogu uticati na konačne rezultate izbora.  Ako mogu, CIK BiH je dužan da na tim kritičnim biračkim mjestima poništi izbore i zakaže nove kako bi se utvrdila izborna volja birača.”

Kao pozitivan primjer tokom posljednjih izbora Šehić navodi biračko mjesto u Novom Gradu na koje je doneseno 200 popunjenih biračkih listića, nakon čega je to mjesto zatvoreno, a pet lica uhapšeno.

“Nadležne institucije, Tužilaštvo i policija su odmah reagovali, ali je ključan momenat na osnovu čega su to oni uradili, po čijem nalogu, a to je sigurno po nalogu određenog političkog subjekta iz kojeg članovi biračkog odbora dolaze. U narednom periodu, kad se krene sa reformom izbornog zakonodavstva, moraju se predvidjeti sankcije za političkog subjekta čiji su članovi biračkog odbora kršili volju građana”, ističe Šehić.

Tim strankama i odgovornim licama treba suspendovati pravo da učestvuju na sljedećim izborima, zaključuje Šehić.

(BN)

CATEGORIES
Share This