Grubješić: Zapad Dodika vidi kao prijetnju za BiH (VIDEO)

Grubješić: Zapad Dodika vidi kao prijetnju za BiH (VIDEO)

Uporne priče pojedinih političara u BiH o secesiji, ne smiju se, kaže Grubješićeva, uzeti olako i to Njemačka vidi.

Zapad ocjenjuje da je nakon Ukrajine, potencijalno bure baruta Kosovo i Bosna i Hercegovina, rekla je Suzana Grubješić, potpredsjednik Centra za spoljnu politiku, gostujući u emisiji “Puls” BN televizije.

Komentarišući pojačano interesovanje Njemačke za Balkan, ona je navela da Njemačka traži od Bosne i Hercegovine da postane funkcionalna zemlja sa efikasnim institucijama, a ne potencijalna opasnost za nove sukobe.

Uporne priče pojedinih političara u BiH o secesiji, ne smiju se, kaže Grubješićeva, uzeti olako i to Njemačka vidi.

“Ako neko priča o tome stalno, a Milorad Dodik (član Predsjedništva BiH) o tome priča stalno, onda to upali lampicu kod mnogih pa i u Njemačkoj. Postoji bojazan da se prelije kriza iz Ukrajine i na Zapadni Balkan. Sad imate samo dva krizna područja, a to su Kosovo i BiH. Evropska unije mora da reaguje. To je pozadina i većeg američkog angažovanja i povratka SAD-a na Zapadni Balkan, rekla je ona.

Grubješićeva je podsjetila da Srbija ima specijalne veze sa Republikom Srpskom, te da je životno zainteresovana za budućnost i stabilnost Srpske.

Svaki predsjednik Srbije treba da se pita o eventulanim problemima na tom području, ocjenjuje Grubešićeva insistiranje njemačkog kancelara da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjasni o političkoj krizi u BiH.

“Srbija treba i mora da sarađuje sa svakim ko je izabran vlast u Srpskoj. To važi oduvijek, ali sada u ovoj situaciji kad sa Zapada percipiraju Dodika kao Putinovog čovjeka, koji je sa Lovrovim stalno na vezi, to jeste potencijalni problem, kaže Grubješićeva.

Govoreći o ocjeni predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Dodik pomaže u izmjeni Izbornog zakona BiH, ona kaže:

“I to sad kobajagi partnerstvo sa Dodikom, to da bi se dobila podrška za stvaranje trećeg entiteta. Tu nema tajni ni misterija. Mislim da će to teško ići. Zapad nije spreman da to prihvati, to bi značilo raspad Bosne i Hercegovine. EU i SAD su sada spremni da prave funkcionalniju Bosnu I Hercegovinu u kojoj institucije rade. BiH iz koje se ljudi ne iseljavaju, ne odlaze, baš na taj “mrski Zapad” gdje bi inače išli.

Kada je riječ o kosovskom pitanju, Grubješićeva ocjenjuje da se sa sadašnjom garnutirom vlasti u Prištini teško može doći do rješenja, navodeći da nijedna vlast u Srbiji neće priznati nezavisnost Kosova.

“Dok postoji dijalog, pa makar i ovakav prividan u suštini duboko zamrznut, postoji mogućnost da se do kompromisa dođe. A komprimis u politici je pobjeda, a ne poraz samo što to neki ne shvataju jos uvijek, rekla je Grubješićeva.

Ona je ocijenila da je prvi zvanični susret Vučića sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom donio  niz neprijatnih tema. Jedna od ključnih je i pozicija Srbije u evropskoj strategiji da se sankcioniše Rusija. Ako Srbija ne uspije da dobije izuzeće od šestog paketa sankcija Evropske unije Rusiji koji predviđa prekid kupovine ruske nafte i poklekne pred energetskom krizom, to bi imalo pogubne posljedice, kaže Grubješićeva.

“To bi imalo surove posljedice po privredu. Čak 60 odsto nafte u Srbiji stiže iz Rusije, a 100 odsto je zavisna od ruskog gasa, rekla je Grubješićeva.

Ona je podsjetila na inicijativu njemačke vlade da evropske institucije ukinu predpristupnu pomoć onim zemljama Balkana koje nisu uvele sankcije Rusiji. Eksplicitno se misli na Srbiju i Bosnu i Hercegovini, što može dodatno da zakomplikuje situaciju u tim zemljama, upozorava Grubješićeva.

(BN)

CATEGORIES
Share This