Glasali bi i za magarca

Glasali bi i za magarca

Najviši pravni akt u Republici Srpskoj jeste Koalicioni sporazum, a najvažnija institucija Izvršni komitet SNSD. Eventualno stranačko Predsjedništvo.

Za one koji misle da je na vrhu pravne hijerarhije Ustav, zakoni pa sve ostalo, a ne dogovor partija na vlasti, treba samo da se sjete načina na koji se popunjavaju najvažnije funkcije u Republici Srpskoj.

Veseli Kostadin Vasić, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo, samo je posljednji primjer. Zbog svoje, u najmanju ruku, specifične pojave i pravosudne evidencije, poslužio je kao vreća na kojoj je javnost istresla sav gnjev zbog njega i mnogih prije njega. A ni po čemu nije gori od svih onih uglađenih, pitomih, „školovanih“ likova, čisth dosijea, koji su Republiku Srpsku zavili u crno.

Jer nije bitno ko su i kako izgledaju, bitno je da su samo točkići na kojima ovaj truli sistem kompromisa gura naprijed.

Kada su novinari na konferenciji za medije Vlade RS pitali ministre za kompetencije Vasića, samo su mogli da potvrde da su digli ruku za njega. Neki od ministara sa titulom doktora glasali su za nekog sa sumnjivom diplomom VSS, jer tako piše u Koalicionom sporazumu. I jer tako kaže nekakva kadrovska komisija. U prevodu, bilo koji koalicioni partner je za „svoje“ direktorsko ili svako drugo mjesto mogao da predloži i magarca, ministri bi glasali za njega. Jer tako piše u Koalicionom sporazumu.

A da li je to po zakonu, ili ne daj bože, Ustavu? E, to najbolje zna da objasni premijer, Radovan Višković: „Niko nikad nije protivzakonito imenovan, niti će biti imenovan. Vršilac dužnosti koji se imenuje ne može biti protivzakonito imenovan, zato se imenuje kao vršilac dužnosti. Da je izabran na to mjesto onda bi to vaše pitanje možda moglo imati smisla. A, ovako, kao vršilac dužnosti, on nije protivzakonito imenovan. Provjetite zakon. Vršilac dužnosti u datom momentu, zato se i zove vršilac dužnosti, ako ne spunjava neke zakonom predviđene uslove, zato nije ni mogao biti imenovan kao direktor, nego je imenovan kao v.d.“.

Ako vam ovo liči kao nekakav Gugl prevod s engleskog, moguće da je zbog toga što premijer u svom timu ima ministra koji ga je ubijedio da je fakultet završio u Londonu, pa u konverzaciji sa „šefom“ nekad sigurno promrmlja neke engleske riječi, kao što su OK i „mani“. Kada to jednom uđe u uho, onda se i vama lako može desiti da se u istoj rečenici nađu Vasić, direktor, zakon, protivzakonito i v.d… a da ne shvatite da tu nešto nije u redu.

Naravno, takva mješavina ne nervira mnogo premijera, jer je on realan čovjek koji prihvata iskrivljenu stvarnost, svjestan da joj ne može ništa. Recimo, kada su ga, takođe zli novinari, svojevremeno pitali za diplomu dotičnog ministra, predsjednik Vlade je lakonski uzvratio: „Kao predsjednik Vlade, kad sam ga birao, nisam ga birao po diplomi. On je prijedlog Socijalističke partije i ja sam ga prihvatio kao takvog“.

Opet dođosmo na ono da je koaliciona partija mogla da predloži i magarca, premijer bi ga prihvatio u Vladu. Jer, nije njegovo da mu gleda u zube.

A, ako se pitate gdje se nalaze istinske institucije Republike Srpske, odgovor ste mogli da pronađete i u četvrtak, dan prije posebne sjednice parlamenta o ublažavanju negativnih efekata inflacije. Tada je gorepomenuti predsjednik Vlade stajao po strani, dok je Milorad Dodik čitao šta će Vlada predložiti na posebnoj sjenici Narodne skupštine!?

Kao i mnogo puta do sada, nakon sjednice Predsjedništva ili Izvršnog komiteta SNSD, Dodik je ponovo bio i premijer, i ministar, i srpski član Predsjedništva BiH, i predsjednik parlamenta… Ono što se na ovom stranačkom tijelu dogovori, a dogovaralo se svašta, to je suštinski stav institucija Republike; sve ostalo je samo forma. Dodik je saopštavao kada će i za koliko biti povećane plate i penzije, kada će nam biti uveden policijski čas i obavezno pranje ruku, koje nadležnosti ćemo prve „vratiti“ sa BiH…

Srpsku nisu zarobile stranke na vlasti. Srpska je zarobljena od strane jednog čovjeka, koji ne vjeruje nikom nego sebi, koji misli da bez njega ne može ništa, koji obožava da se okruži nesposobnim kadrovima.

Da li je to normalno? Premijer Višković bi na to sigurno rekao: „Ja sam odgovorio na pitanje. Ako niste zadovoljni, to je vaš problem.“

Autor: Slobodan Popadić/ Srpska info

CATEGORIES
Share This