Dva lica SAD

Dva lica SAD

Šta se to krije iza novih sankcija koje su SAD uvele Miloradu Dodiku i to u predvečerje Božića? Da li su one farsa, kako tvrde pojedinici, ili su možda poruka upućena još nekom ko bi u narednim danima trebalo da se ugleda na SAD i povuče iste poteze?

Uposljednjih šest mjeseci pričalo se o sankcijama takvim intenzitetom da sam pomislio, uzeće nam svima i vazduh da ne možemo disati. Na kraju tresla se cijela BiH, sijevale su munje iz Vašingtona, a rezultat svega je samo potvrda dvoličnosti SAD.

Pokazali su još jednom na djelu da njima nije u prvom planu prosperitet i stabilizacija BiH po Dejtonu.

Novu grešku Vašingtona u koracima najavila je u srijedu Bisera Turković, koja kao ministar spoljnih poslova ne može dobaciti ni do Zagreba, a eto preduhitrila je saopštenje iz SAD izjavom: “Američke sankcije za pojedince iz (BiH) trebale bi biti objelodanjene danas (srijeda)”.

Još u novembru prošle godine američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da bi SAD mogle uvesti sankcije onima koji pokušaju da se jednostrano povuku iz državnih institucija ili destabilizuju Sporazum.

E tu je problem.

Evo otvoreno pitanje – ko to destabilizuje BiH i Dejton? Radi li to Milorad Dodik sam, kako oni žele da prikažu ili ima i saučesnike?

Jasno je da namjere SAD nisu iskrene, jer da oni žele dobro BiH i da žele njen prosperitet onda bi na listi sankcionisanih Dodiku društvo trebalo da prave Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Federacija BiH već više od jedne decenije koči prosperitet BiH, ali to niko neće i ne želi da vidi. Tamo se ne sprovodi ni izborna volja građana, što u prevodu znači da se guši demokratija, ali ni to ne smeta Zapadu. Izborni zakon i propali pregovori su jedan od poraza Vašingtona i saveznika, koji će ovim sankcijama propale pregovore da gurnu u drugi plan. Tako su majstori za opstrukcije i blokade, Bakir i Dragan, dobili vetar u leđa povlačenjem Palmera iz pregovora.

A SAD su novim, ili bolje reći potvrdom sankcija iz 2017. samo dodatno osnažili i Milorada Dodika.

SAD već izvjesno vrijeme optužuju mnoge iz BiH za kriminal i korupciju. Znaju građani da ovu zemlju izjeda korupcija, ali nemju lijeka, a ni snage da pobijede. Ako već u Vašingtonu imaju dokaze za krminalne radnje onda treba da ih objave i to protiv svih koji se bave nečasnim radnjama.

Jedini problem Miloradu Dodiku, u ovom tenutku, mogu da nanesu eventualne sankcije Njemačke, Francuske, Italije, Holandije, Velike Britanije… Jasno je da će Vašington da vrši pritisak na ove zemlje i da će one, kao saveznici da slijede uputstva Bajdenove administracije. Greška je uzdati se u to da EU neće uvesti sankcije, jer će navodno sve da blokiraju Mađarska, Poljska, Češka ili Slovačka. One pojedinačne sankcije vodećih zemalja iz EU mogle bi da zadaju najteži udarac. Uostalom te vodeće zemlje EU, predvođene Njemačkom, su na neki način već tiho najavile takvu mogućnost.

Za razliku od Milorada Dodika, koji je pod sankcijama SAD preko četiri godine, nove blokade mogle bi da nanesu daleko veću štetu njegovim najbližim saradnicima i kompanijama.

Srpskainfo/ Sinisa Trkulja

CATEGORIES
Share This