Drskost bahatih moćnika i sramni napadi na novinare

Drskost bahatih moćnika i sramni napadi na novinare

Nije lako biti novinar u Republici Srpskoj, posebno u manjim sredinama gdje je pritisak režima i moćnika  ogroman, a posebno je teško onima koji se bave istraživačkim novinarstvom u preostalim slobodnim medijima, pokušavaju objektivno pisati o suštinskim životnim problemima. Novinari su nažalost često izloženi verbalnim napadima, montiranim sudskim procesima po tužbama za klevetu, a često verbalnim napadima i prijetnjama.

Umjesto da bude u zatvoru zbog brojnih štetnih ugovora koje je sklopio, ali prije svega jer se našao na spisku klijenata profesora Papovića, pljačkao HET i državu lažnim hotelskim računima, bahati moćnik i kadar bilećkog SNSD-a Ljubo Vuković i dalje se nalazi na poziciji izvršnog direktora Hidroelektrana na Trebišnjici, te prijeti novinarima koji imaju hrabrosti da pišu o njegovim nedjelima.

Sa bratom Radovanom, koji je već četvrti mandat poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ljubo je pokorio Bileću, postali su gospodari života i smrti u ovom hercegovačkom gradiću, smatraju da su nedodirljivi i da mogu nekažnjeno raditi šta hoće.

Zbog toga ne čudi činjenica da je osioni i bahati Ljubo Vuković slao poruke i prijetnje neprimerenog sadržaja Jeleni Denda Borjan, novinarki portala Direkt. To mu nije prvi put, a iako je slučaj Jelena prijava policiji teško je očekivati da Ljubo bude kažnjen i udaljen sa funkcije jer zarobljena država i sistem ne funkcionišu. Ipak nadam se da će doći dan kada će podnijeti račune narodu i odgovarati za sva svoja zlodjela.

Dame koje pišu za hercegovački portal Direkt, Jelena Denda Borjan, Nikolija Bjelica Škrivan i Milanka Kovačević, već duže vremena su izložene pritisku, prijetnjama i ucjenama moćnika na vlasti zbog svojih tekstova i rada, što je nedopustivo jer je sloboda govora zagarantovana.

Puna podrška Jeleni, Nikoliji i Milanki, siguran sam da će izdržati sve pritiske i odbraniti čast profesije, a valjda dođe vrijeme kada će društvo da cijeni novinare koji časno rade težak i odgovoran javni posao, i da će novinari dobiti položaj u društvu koji zaslužuju a institucije da zaštite eihov integritet i obuzdaju bahate, korumpirane i osione moćnike kakav je Ljubo Vuković i njemu slični, kojima je silan novac i moć pomutio razum.

 

 

Nebojša Vukanović

CATEGORIES
Share This