Dragan Bursać – Šupak

Dragan Bursać – Šupak

Prolazila je kolona vojnih vozila kroz ukrajinsku Buču.

Nebrojena ljudska tijela su bila razbacana ulicama grada.

Ukrajinski vojni snimatelj po imenu Oleksandr je  sjedio na transporteru te snimao užasan prozor.

Čim je snimanje završeno, kamerman je na brzinu pregledao snimak te ga poslao svom zapovjedniku Gordislavu u Kijev s naslovom “Sve je čisto”

Gordislav je na brzinu pogledao snimak, označio ga oznakom “Vrlo tajno” te ga preko specijalne email adrese poslao u sjedište središnje obavještajne agencije CIA-e u malo mjestašce po imenu Langley smješteno u saveznoj državi Virdžiniji.

Ravnateljica CIA-e Gina Haspel je taman završavala smjenu, izlazila je iz kupatila i stavljala ruž za usne u torbicu kada ju je tajnica obavijestila o pristigloj email pošti.

Gina je odmah otišla do službenog kompjutera, pregledala snimak te ga proslijedila u CIA-in odjel za montažu te stavila natuknicu:

“Pregledaj, ukolni nedostatke ako ih ima pa šalji u CNN”.

CIA-in Montažer Liam je preksinoć postao prvi put otac, te se cijeli dan oblokavao s društvom tako da je mamuran došao na posao.

Pregledao je snimak, nije uočio ništa neobično pa je, po već uhodanom sistemu, poslao snimak  zaštićenom enkripcijom  u Atlantu, sjedište CNN-a u saveznoj državi Dordžiji na mail političkog direktora Davida Chaliana.

David je sjedio sa svojim laptopom u krilu kada mu je stigao video pod naslovom “Može u program”.

Tekst je već danima bio spreman, čekao se samo video.

Tara John, Jonny Hallam i Nathan Hodge su već bili potpisani kao tvorci teksta i video je poslan u emisiju CNN- Live pod naslovom “Breaking bucha massacre”.

Ubrzo video preuzima BBC te svi vodeći europski mediji kao i Al Jazzera s ispostavom u Sarejevu na kojoj će naš Dragan Bursać prvi put vidjeti ovu vijest te napisati sljedeći status na svom fejsbuk profilu:

“Gledam one vezane, pobijene, nevine, ljude ukrajinske Buche. Gledam klanicu koju su napravili Putinovi fašisti”.

Nakon objavljenog statusa, nekakav Šaban šalje Bursaću privatnu poruku u Messenger s istim onim videom, samo usporenim 4 puta te pitanjem:

– Šta misliš, koji je razlog što se ovaj leš pomjerio?

Dragan Bursać je razgoračenih očiju gledao usporeni snimak, a na postavljeno pitanje nije imao odgovor te je isto pitanje poslao svom prijatelju, generalnom direktoru Al Jazzera-e Balkans Tariku Đođiću.

Tarik je proslijedio pitanje generalnom direktoru BBC-a Timu Davieu.

Tim je pitao Taru John, Tara je pitala Davida Chaliana, David je pitao montažera Liama, Liam je pitao direktoricu Ginu, Gina je pitala zapovjednika Gordislava, Gordislav je pitao snimatelja Oleksandra, a Oleksandar nije mogao vjerovati svojim očima!

Odmah je prepoznao svog prijatelja Olega koji je bio jedan od stotinu statista koji su taj dan glumili leševe u ukrajinskoj Buchi…

– Oleže, crni Oleže, sjebao si nam cijelu operaciju! Pogledaj ovaj snimak, zašto si se pobogu pomjerio dok smo snimali?!

Oleg pažljivo pogleda snimak, slegne ramenima i kaže:

– Zasvrbio me.

– ZASVRBIO TE?!

– Da, zasvrbio me…

Odgovori smireno Oleg.

Oleksandar brže bolje pošalje odgovor svom zapovjedniku Gordislavu koji je sadržavao samo jednu riječ.

Gordislav je poslao odgovor Gini. Gina montažeru Liamu, Liam Davidu, David Tari, Tara Timu, Tim Tariku i konačno Tarik Draganu…

Zamišljeni novinar je i dalje gledao u svoje pitanje te ga naglas polako izgovorio…

– Koji je razlog što se ovaj leš pomjerio?

Na njegov privatni email je ubrzo stigao odgovor, naslovljen na njegovo ime i prezime, a koji je sadržavao samo jednu jedinu riječ:

Dragan Bursać – Šupak.

(FB/Špaky Šabanović)

CATEGORIES
Share This