Darko Momić: Uzmi sve što ti budžet pruža

Darko Momić: Uzmi sve što ti budžet pruža

Programi svih političkih partija u suštini liče kao jaje jajetu i sastoje se od niza izlizanih i uopštenih fraza i floskula. Ipak, svaka partija pred izbore nešto naglasi i istakne kao svoj predizborni program uz koji ruku pod ruku ide neki muzički hit i neka skrivena želja.

SNSD

Program: Jedini program SNSD-a je vraćanje nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku. Za proteklih 16 godina to im baš nije išlo od ruke, al’ to ne znači da neće i dalje pokušavati. (Vidi pod Agencija za lijekove RS).

Želje: Najveća predizborna želja vrha ove stranke je da pobijedi Putin. Za sebe se valjda ne sekiraju. Hm!

Pjesma: Širi, širi kolo, kozaračka lolo, širi, širi veće, bolje se okreće. (Ne važi za dijasporu).

SP

Program: Bolje sto godina u vlasti, nego jedan dan u opoziciji.

Želje: Samo da imaju više glasova od Selaka i SPS-a.

Pjesma: Iako nikome nije jasno zašto, lider ove stranke obožava pjesmu “Ne verujem lepim ženama”, al’ je zato svima jasno zašto iza njegovih leđa svi partijski funkcioneri pjevuše “Učini bar jedan pogrešan korak”.

DEMOS

Program: Ne napuštati koaliciju sa SNSD-om, čak ni po cijenu da Dodik bude šef kadrovske komisije Demosa.

Želje: Autoput preko Karanovca.

Pjesma: “Daj Bobi zdravlja i radosti i koji dinar u mladosti” i “Vrati se Neno, vrati”.

US

Program: Drina nije granica, jer za imovinu nema granica.

Želje: Novi zakon o javnim nabavkama, iako ni ovaj nije loš.

Pjesma: Omiljena im je “Uzmi sve što ti budžet pruža”. Često Dodiku naručuju “Ja bez tebe ne mogu da živim”, a on im uzvraća sa “Sve što želim u ovom trenutku”.

NDP

Program: Učiniti sve da svi zaborave izvještaj Komisije za Srebrenicu.

Želje: Samo da sprovedemo program.

Pjesma: Sa sjetom slušaju “Za dobra stara vremena”, a lider ove stranke rado pjevuši “Nikada se promeniti neću”. Al’ samo kad ga niko ne vidi.

NPS

Program: Velika Rusija.

Želje: Da se formira opštinski odbor NPS-a u Vladivostoku.

Pjesma: Partijska himna je ruska ”Kaljinka”. Obični članovi, računajući i Zobenicu, vole hit “Ko te ima, taj te nema” (valjda misle na stranku, šta li), a Miloradu Dodiku naručuju hit Marinka Rokvića “I kad me svi zaborave”.

DNS

Program: Neki drugi, pardon neki treći put ćemo o programu DNS-a.

Želje: Lider ove stranke ima želju da pojeftine stanovi u Novom Sadu.

Pjesma: Stariji stranački funkcioneri vole da pjevuše navijačku pjesmu “Slavni dani naše prošlosti”, dok mladi lavovi više vole najveći hit DJ Krmka. Zanimljivo je da je u stranačkim prostorijama zabranjeno slušati “Dođi da ostarimo zajedno”.

SPS

Program: Nemamo mi kad biti u opoziciji.

Želje: Samo da imaju više glasova od Petra Đokića i SP-a.

Pjesma: Članovi vole ozbiljnu muziku kakvu slušaju intelektualci i doktori nauka, a vrh stranke Miloradu Dodiku krišom naručuje “Lažem sebe da mogu bez tebe”. Problem je što im on uzvraća sa “Izbriši vetre njegov trag”.

SDS

Program: Pošto im je izvorni program i ideologiju preoteo SNSD, u ovoj stranci se drže parole “dosta je 16 godina u opoziciji, pa taman da je od Boga”.

Želje: Da Milan Radović bude premijer, pa makar ga podržao i SNSD. I da BN promijeni naziv u RTRS. Ili obrnuto.

Pjesma: “Ko godine broji, starosti se boji”.

PDP

Program: Da se pronađe originalni Dejton, a ne mora se prevoditi s engleskog.

Želje: Malo je prostora da se napišu sve želje PDP-ovaca, ali sve imaju veza s Draškom. Najveća je da opet imaju premijera.

Pjesma: “Englishman in New York” ili neka druga na engleskom. U banjalučkom PDP-u vole Balaševićevu pjesmu “Im’o sam strašnog petla“, al’ više vole prozu, a obavezna lektira je “Jelena, žena koje nema”.

VUKAN

Program: Da Luku Petrovića uhapsi policija. Makar za saobraćajni prekršaj, samo da ga uhapsi.

Želje: Da radnici u mljekari “Pađeni” mogu glasati koliko god hoće puta. I da mu je blog toliko čitan da on ne mora uopšte ići NA POS’O.

Pjesma: Politički protivnici mu naručuju Balaševićev hit “Namćor”, vjerovatno zbog početnih stihova “Ne volem nikog…”, a on u autu (ako nije pokvareno il’ ako ga nije odnio pauk) često sluša pjesmu “Kuda idu ljudi kao ja”.

Darko Momić/Srpskacafe

CATEGORIES
Share This