Crno u crvenom: MARKIRANJE USTAŠTVA

Crno u crvenom: MARKIRANJE USTAŠTVA

“Sve se pere osim crnog obraza”, govorilo se nenekada u Crnoj Gori. Danas se sve se skockalo, kao šahovnica. I boje i miris i ukus. O vizuelnom aspektu neću da govorim. Dan pobede nakon intoniranja himne, počinje sa crnokošuljašem!

Na državnoj televiziji Crne Gore!

“Pa ljudi da li je to moguće?”, kriknuo bi i legendarni Mladen Delić?

Početi program na Dan pobede nad fašizmom sa čovekom čiji su opus ustaše,crne legije, veličanje najmonstruoznije vojske u novijoj istoriji ratovanja, šta je nego promocija fašizma.

Tompson, tupson, bitanga, ratno-profiterska iznutrica Tuđmanove endehazije. Okej, on je to što jeste. On nije ni čistokrvni Hrvat, on je estradni monstrum u crnoj uniformi koji pesmama poji krvožednu marginu otpalu od razuma i čiste pameti. On je to što je i zna ko je i gde pripada. Gnušajuga se i u lijepoj njegovoj, pun im je više mozak domoljubivih profitera i profiderskog domoljublja, a kamoli jednog estradnog huščača čija izlizana longplejka već poodavno grebe po moždanoj kori svakog iole normanlnog građanina Hrvatske. Ali šta će taj nacistički šund na državnoj televiziji Crne Gore. Da li je je to novi promoter ili državna televizija sada zvanično promoviše fašisoitaciju Crne Gore ili se Crna Gora pridružila težnjama Hrvatske za obnovu NDH u granicama iz Drugog svetskog rata.

Dakle, Crnogorci nažalost nisu usamljeni u ovakvom načinu proslave Dana pobede nad fašizmom. Musolinijeva Crna Gora do sada nije bila deo tekovina ni ove kleptomansko – pragmatične vlasti. Ali Hrvati kao tradicionalni neprijatelji Srba svakako jesu. Pod parolom i neprijatelj, ako je neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj. Još jedan mali pravoslavni sused Srbije uzeo je učešće u promociji ustašo – fašističkih simbola Hrvatske.

Makedonija je u ime zahvalnosti Hrvatskoj za “doprinos njenim naporima ka pridruživanju EU” izdala poštansku marku Hrvatske u granicama NDH. Dan uoči dana pobede na Sajtu EU Nikola Tesla je predstavljen kao Hrvat. Tu je reagovala i grčka javnost pitanjem :

“Da li to znači da sutra neko ospori poreklo Dominikosa Teodokopulosa, poznatijeg kao El Greko”.

Što se tiče državne televizije i njenog šundizovanog programa Tompson ne štrči u odnosu na galeriju raznih nadri znanstvenika, povjesničara, analitičara ili komentatora bliskosti Bijelih i Crvenih Klobata kako pojedini hrvatski povjesničari svojataju Crnogorce. Crnogorci su svi do jednog crveni. Jedni ideološki drugi moralno. Jedni se ponose drugi se stide. Oni “ponosni” nemaju šta da izgube. Ili su prekopali prekrečili grobove ili ih nemaju.

Da li je sledeća faza Tompsonovo izvođenje crnogorske himne čiji je autor ustaša i ratni zločinac Sekula Drljević.

Mišo Vujović

CATEGORIES
Share This

COMMENTS