Čestitamo, palo poskupljenje!

Čestitamo, palo poskupljenje!

“Ha, počelo je”, pomislio je prosečan stanovnik ove zemlje na vest da je jedan Šojić dolijao. Ovaj je, poput onog iz serije, koristio poziciju direktora da na račun preduzeća, u konkretnom slučaju Službe za zajedničke poslove BiH, plaća pevaljku i sve ono što sladak direktorski život podrazumeva. Ovaj Šojić je osumnjičen da je tako u džep smotao nekoliko stotina hiljada maraka. Ispostavilo se da su nade u pravdu neopravdane. Umesto da u pritvoru čeka početak suđenja, Šojić se pojavio na poslu.

“Samo sam malo osmuđen. Kolege mi podmeću i kleveću. Braćo, ja sam nevin!”, izjavio je prilikom ulaska u kabinet da proveri da mu nije šta ostalo nesakriveno.

“Dragane, šta misliš da se malo zaj..zezamo sa budžetom, kao, mi bismo rado, ali zakon nas sprečava, pa onda pošaljem Dušanku jer, kad je čovek pogleda, odustane od bilo kakvog pitanja. Prosto ne znaš kako će da reaguje- dal’ će da skoči ili da rikne, mislim kao lavica. Toliko je ponesena za interesima zemlje. A ti reci Bevandi da ne dođe na sastanak. Šta znam, izmisli nešto- bolelo ga je kurije oko- pred promenu vremena”, obrazlagao je Baja svom drugaru strategiju. “Šta te boli za sankcije. Mi ćemo i dalje da uživamo ovde. Nije kao da mi se ide u Ameriku. Tamo me niko ne prepozna, a ovde, da vidiš, svi se trkuju da me pozdrave, pa skoro da ruke ljube. Pametan čovek ostaje tamo gde ga tretiraju kao boga”, objašnjavao je.

“Nek vide ovi iz sveta da bez nas ništa ne mogu. Ja ću malo da ih provociram i, ovako, sedeći u separeu i pijući djedovu rakiju zvanu djedovaču da upitam: Kol’ko vam treba para. Daću ja za izbore. Kako misliš moje? Pa jesu moje, ja to iz budžeta mogu kako hoću. Nisam ja kao Kalinić da budžet vozim u gepeku. Imam ja ljude koje nazovem da mi to završe. Ko bre sirotinja? Sad mi daj pet izbora da platim. Ili pet ili ni jedan!” objašnjavao je Baja kako će sa strancima koji su zaokupili BiH.

I tako, dok su se oni za potrebe TV-a igrali, za običan svet je najskuplja reč, posle ulja i nafte postala pelet. Poskupeo je 100 posto. Ako pored ovoliko šume, drva ne možemo da kupimo, ako smo žedni pored ovoliko vode, onda je prava sreća što nemamo naftu i gas. O dijamantima da ne pričamo. Da si, bože, bio malo manje darežljiv pa da nam nisi dao mnogo, možda bi nas ova pošast od rukovodilaca zaobišla.

Pošto je poskupelo sve- od ulja do mesa, poskupeli su i ćevapi. “Naše ljude to neće pogoditi pošto ćevape uglavnom naručuju stranci, a njima poskupljenje nije važno”, rekao je jedan konobar.

Pošto ne jedu ćevape, naši ljudi ne treba ni da se greju, pa te balvane slobodno možete izvesti. Kad malo bolje razmislite, našim ljudima ovde ništa i ne treba, ako to možete unovčiti bolje preko granice. Jerbo naš čovek i nije zaslužio drugačije od onoga što je birao- što će reći jad i bedu.

A kad smo već takve birali, da vidimo šta su pričali u nedelji iza nas.

Sanja Vulić je branila srpstvo, Košarac Trgovsku goru, a Baja i Radovan omladini poručivali da ostanu ovde.

“Sve bi lakše bilo da nismo ovako kratko na vlasti. Ovako, ruke su nam bile vezane, a omladina bežala odavde glavom bez obzira. Sad, kad je otišlo sve što vredi, nemamo sa kim da radimo. I šta sad vi, kao očekujete neke rezultate od nas? Red je da iz budžeta dobijemo obeštećenje za stres koji preživlajvamo zbog toga što su nam mladi otišli čime smo, u stvari, mi oštećeni”, saglasan je bio ovaj trust mozgova koji kormilari RS brodom tako što skreće pažnju sa bitnog na nevažno.

“Šta bismo sad mogli da iskoristimo da zamaskiramo to što je sve poskupelo?”

“12 beba, 30 godina je otkad nisu sa nama zbog toga što im nije dopremljen kiseonik? Ali, verovatno vam je to degutantno da koristite”, rekao je sobar Ćirko, glavni savetnik Šojića, pa i naših rukovodilaca.

“A što bi bilo degutantno, ako mi završava posao? To je barem 10 vesti danas i sutra. Dok nešto kažemo Radovan i Željka, pa drugi Radovan i ja, možda još neko i ihahaj…popunimo stupce, ljude zamajamo malo, da ne brinu. Znaš, oni su ti kao deca. Kad vide da nešto nije u redu, pre nego što se pobue, ti im daš šarenu lažu da se time zamajavaju do naredne laže. A ovde ih ima kol’ko hoćeš. Pa, kako bih ja toliko godina vladao da nisam majstor u tome? Sad im obećam Srbiju, sad auto put, pa im kažem da nas napadaju, pa referendum, pa ih branim, pa ih grdim, igranka bez predstanka, jednom rečju” objasnio je tehniku vladanja ovaj mag političke scene i otišao da priprema koncept za jun.

“Neće se ljudima leto samo uništiti”, poručio je i zatvorio vrata.

CATEGORIES
Share This