Bisera Turković i mi

Bisera Turković i mi

U Bosni i Hercegovini danas se podigla ogromna bura oko niza izjava ministrice spoljnih poslova – gospođe Bisere Turković o ekonomskoj situaciji u BiH. Nema tu u suštini ništa čudno jer, ona je samo slučajno izrekla ono što većina političara u BiH zapravo misli.

Izjava da “niko nema pravo biti umoran, ako ima nešto da pojede” te da su građani “razmaženi” jer se eto žale na stanje u najsiromašnijoj zemlji Evrope iz koje BTW 60% mladih želi da ode, predstavljaju takvu drskost i bezobrazluk koji se mogu porediti samo sa dobro poznatim stavovima Milorada Dodika o studentima i dijaspori.
Međutim, neko ko prema podacima CIN-a posjeduje stanove u BiH, Australiji, poršee i šta još već ne i ne može vidjeti realnu sliku i života u BiH. Dotična ministarka kao ni većina političara ne može razumjeti koliko je danas zapravo teško i sa 1000 KM platiti račune, stanarinu, napuniti rezervoar goriva, registrovati automobil, odgajati djecu. Bahatost političara na ovim prostorima nije novina i tek ponekad im se omakne misao pa vidimo kolika je zapravo razlika između njihovog i života i razmišljanja običnog čovjeka.
Osnovni cilj političara u BiH je da se obezbjedi sastavljanje kraja s krajem kako je to ministrica indirektno i potvrdila a ne neko bogastvo i prospritet jer, ako bi do toga i došlo ljudi bi počeli putovati, sagledavati realno činjenice i analizirati a to je ono što je jedna od najvećih noćnih mora balkanskih političara. Građanin koji misli a usput se usudi i da to javno iznese domaćem političaru – nepoželjan je. “Niko nema pravo da bude umoran ako ima šta da pojede” ili u prevodu, “ako imate šta jesti nemate pravo da se žalite” ili “ćutite može i gore”.
Nažalost, sve dok odlazak na ljetovanje i zimovanje ili nedeljni porodični ručak u restoranu budemo posmatrali kao luksuz, ovakve izjave neće biti iznenađujuće. Štaviše, biće ih još više jer će to postati normalno baš kao i prihvatanje činjenice da smo predodređeni da živimo u bijedi u još bijednijoj državi kakvom su je upravo napravili – političari.
FB stranica, Darko Kuzmanović
CATEGORIES
Share This