“Američko tržište doživjeće krah!” Dramatična najava slavnog investitora

“Američko tržište doživjeće krah!” Dramatična najava slavnog investitora

Slavni investitor Džeremi Grantam (83) u svojoj objavi najavio je sigurni krah američkog tržišta akcija.

Grantam predviđa pad cijene dionica od 50 posto, čak i u slučaju intervencije Federalnih rezervi.

Grantam koji je suosnivač investicione kuće Grantam, Mejo & van Oterlo (Grantham, Mayo & van Otterlo) koja upravlja sa imovinom od 118 milijardi dolara, poznata je po tome što je u više navrata najavio pucanje različitih imovinskih balona. U kasnim osamdesetima prepoznao je znakove prenaduvanosti japanskog tržišta nekretnina i akcija, a u devedesetim je uspješno izbjegavao investiranje u tehnološke akcije prije pucanja dot kom balona, a u svojoj pisanoj evaluaciji detaljno je pojasnio uzroke prenaduvane kreditne krize 2007.-2008. godine. U osnovi se njegova investiciona strategija svodi na prepoznavanje prenaduvanih cijena pojedinih vrsta imovine te njihovo izbjegavanje, prenosi bankar.me.

Trenutno stanje na američkom tržištu Grantam opisuje kao “super balon”, jedan od četiri najveća u posljednjih sto godina. Vjeruje da će izduvavanje ovog mjehura biti dramatično kao onog 1929. godine, pucanja dot koma 2009. godine te finansijske krize 2008. godine. Očekuje vraćanje indeksa u njihovu statističku “normalu” ili čak i niže.

Grantam je sada prognozirao pad najvažnijeg indeksa S&P 500 od blizu 50 odsto. Treba primijetiti da su neki indeksi, poput tehnološkog Nasdaqa, ovog mjeseca pali više od 8 odsto, a čini se da se taj trend nastavlja, piše Jutarnji.hr.

– Nisam bio toliko siguran oko ovoga balona prije godinu dana, kao što sam bio siguran u tehnološki balon 2000. godine, i kao što sam bio siguran oko Japana ili balona 2007. Razmišljao sam tada kako je izduvavanje vjerovatno , ali ne i sigurno. Danas osjećam da je blizu sigurnog, izjavio je Grantham.

Prema njegovim analizama postoji obilje dokaza o prenaduvanosti akciznog balona. Prvi jasni znakovi bili su vidljivi još u februaru 2021. godine kada su počele da padaju razne visokospekulativne dionice i fondovi. Od tada je, recimo, spekulativni fond Keti Vud – Ark Innovation ETF – pao 52 odsto. Uz to, Grantham na tržištu prepoznaje i znakove ludog ponašanja investitora koji mahnito kupuju tzv. meme akcije, a u cijelu investicionu atmosferu uklapa se divljanje cijena i ekstremna volatilnost kripto tržišta.

– Lista svega što čini super balon je u finalnoj fazi sastavljanja i divlje izduvavanje može početi u svakom trenutku. Kad se pesimizam vrati na tržišta, suočićemo se s potencijalno najvećim urušavanjem percipiranog bogatstva u američkoj istoriji, tvrdi Grantham. Ukupne gubitke procijenio je na 35 hiljada milijardi dolara (35 biliona dolara).

Inače, ovaj slavni investitor super balone osim na tržištu akcija u ovom trenutku vidi i na obvezničkom tržištu, kao i tržištu dobara. Stanje na tržištu nekretnina ocjenjuje ipak kao najveći i najekstremniji globalni balon.

Jedan od razloga zbog čega vjeruje u pucanje balona na tržištu hartija od vrijednosti je to što se centralna banka uz relativno visoku inflaciju neće usuditi da podstiče ekonomiju tako što će spuštati kamatne stope ili otkupljivati obveznice.

– Sve ima svoje posljedice i ovoga puta posljedice mogu ali i ne moraju uključivati neizdrživu inflaciju. Ali definitivno uključuju najopasniju vrstu precjenjenosti imovine u finansijskoj istoriji – zaključio je Gratham.

Izvor: Srpskainfo

CATEGORIES
Share This