Zakon o policiji ponovo povučen, opozicija kaže – zajednička pobeda s građanima

Zakon o policiji ponovo povučen, opozicija kaže – zajednička pobeda s građanima

Nacrt zakon o policiji povučen je iz procedure. Po drugi put. Kako navode u Nemanjinoj 11, ovog puta posle razgovora predsednica Vlade i ministra unutrašnjih poslova. Opozicija poručuje da je ovo zajednička pobeda građana i njih koji su ukazivali na, kako kažu, sva skandalozna rešenja.

Iako je održana samo jedna javna rasprava, iz kabineta premijerke stiže informacija da je ona imala razgovore sa relevantnim organizacijama, nakon čega u dogovoru sa novim ministrom policije Bratislavom Gašićem odlučuje da povuče Nacrt zakona.

„Cilj je, da se razjasne sve nedoumice u javnosti i da svako razume intenciju zakona koji je od posebne važnosti za bezbednost svih građana Republike Srbije“.

Opozicija u parlamentu poručuje da je ovo pobeda građana Srbije, koji su uočili velike nedostatke zakona.

„Dobro je da smo uspeli da nešto uradimo i nadam se da ćemo u narednom periodu moći da utičemo na procese i tu se vidi važnost kada je opozicija i koordinirana i sinhronizovana i kada imamo priliku u parlamentu da o tome govorimo. Dakle ovo je pobeda Srbije, pobeda građana Srbije“, rekao je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

„Nećemo doćekati ovaj zakon, da smo uspeli zajedno pritiscima da nateramo Anu Brnabić i Vladu da ga ni ne upute u skupštinsku proceduru što nam je i bio cilj“, rekla je poslanica SSP Marinika Tepić.

„Pobeda je privremena. Svesni smo da nas nešto slično može očekivati u budućnostoi i ostaćemo budni“, poručuje poslanik Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.

„Za nas je neprihvatljivo da se još više politizuje policija, jer narod ni u ovakvu policiju nema poverenja, a ne da joj se daju dodatno ovlašćenja“, smatra Ivan Kostić iz Dveri.

Pozitivno iznenađenje stiže i iz civilnog sektora, odakle navode da bi sada trebalo krenuti ispočetka.

„Treba biti jasan, to nije urađeno zato što je neko molio ili kao što je prošle godine rečeno da bi se sprečila krv na ulicama ili negodovanje zapadnih agentura, nego zato što su ti zakoni loši, loši za građane Srbije i isto tako loši za policiju i policiji treba zaštita od političkog uticaja, a to ni ovaj zakon, a ni prošlogodišnji nisu garant“, rekao je Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

A na deo onoga šta je sprečeno podsetio je poslanik Demokratske stranke

„Jedna odredba tiče se korišćenja zvučnog topa, ti talasi ne znaju da li je sa druge strane policajac, učesnici protesta, novinari, slučajni prolaznici ili neki demonstranti, to sredstvo ne koristi se nigde u Evropi, a itekako sankcionisano raznim tužbama oštećenih građana u SAD“, rekao je Srđan Milivojević iz DS-a.

Na Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima dalje će se raditi kroz široke konsultacije, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

(N1)

CATEGORIES
Share This