Vučić o Kosmetu, dešavanjima u Briselu, zahtjevima Prištine i Evropajdu

Vučić o Kosmetu, dešavanjima u Briselu, zahtjevima Prištine i Evropajdu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije obratio se građanima i rekao da će se u narednih deset dana tragati za rješenjem kosovskog problema.

Sastanku sa Vučićem prisustvovali su predstavnici Srpske liste, institucija, čelnici opština, načelnici okruga, a održan je u Palati “Srbija”.

Nakon sastanka Vučić je rekao da još od 1999. godine kada su Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 proterane snage bezbednosti sa KiM provodi teror nad srpskim stanovništom.

– Sada su riješeni da kao posljednju kost u grlu protjeraju Srbe sa sjevera KiM. Ključna poruka Srbima na KiM je šta god bilo izbjegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod od pogroma rekao je Vučić.

Šta se dešavalo u Briselu?

Govoreći o razgovorima sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu, Vučić je rekao da su odbili sve srpske prijedloge.

– Albanci su, niko ne zna zašto, sami riješili da sprovode jednostrane akcije i za to su dobijali uvijek manje ili više podršku Kvinte. Onda su rekli mi hoćemo tablice da promijenimo. Aljbin Kurti je rekao u Briselu svi moraju da imaju RKS tablice. Šta je smisao svega? Mi kažemo dajte nam KS table, one su statusno neutralne, oni su ih ukinuli protivpravno 2020. godine. Kao opareni su skočili. Sve su odbili – rekao je Vučić.

Kad je riječ o ličnim kartama Vučić je rekao:

– Albanci kažu mi hoćemo vama da dajemo dokument kao nama što izdaje centralna Srbije. Mi kažemo nema problema. Kad Aleksandar Vučić ulazi na KiM dajte mu te papire, ali ne možete takav papir da izdajete ljudima koji žive na sjeveru KiM. Ali njima nije stalo do toga da to primijene na meni ili vama, jedino im je stalo da unište živote građana koji žive na sjeveru. I to su odbili, zato što je jedini smisao mučenje našeg naroda na KiM njegovo protjerivanje – rekao je Vučić.

Priština predložila Generalni sporazum

Sporazum od 6. tačaka koji je predložila Priština, tačku po tačku izgleda ovako:

1. Međusobno priznanje i ulazak u sve međunarodne organizacije.

2. Rješavanje problema nestalih, konstatovanje i rješavanje problema silovanih osoba, raseljenih lica, uništenje privatne javne svojine i vraćanje artefakata umjetničkih svakih drugih koje je Srbija otela od Kosova i na kraju ratna odšteta koje Srbija treba da plati

3. Saradnja u budućnosti

4. Uvođenje istih prava koje imaju Srbi na sjeveru, Albancima u Bujanovcu i Preševu

5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, a kako je Vučić rekao to se najviše odnosi na ono što se ne sviđa Priština, prije svega uvođenje Zajednice srpskih opština.

6. Konačni dogovor.

Pojačana obavještajna aktivnost na KiM

Predsjednik Srbije kaže da je pojačana svaka vrsta obavještajne aktivnosti na sjveru KiM.

– Na vrijeme smo obavijestili lica koja se nalaze na spisku za likvidaciju koji je napravio prištinski sistem, a pojedine strane službe odobrile su ćutanjem ili klimanjem glavom – rekao je Vučić.

Kako je dodao, primijećeno je i sumnjivo kretanje lica.

Vučić je rekao da danas znamo da problemi za Srbe na KiM neće prestati.

– Ustanovili smo i čudna kretanja pojedinih lica, tri posljednja dana jula i prva dva dana avgusta 2022. godine boravila je grupa Čečena i Čerkeza, bliskih protivnicima akturelne vlasti u Čečenskoj republici Ramzana Kadirova sa dva cilja jedan je opservacija situacije na sjeveru, a drugi dodatno vrbovanje Albanaca za sukobe u Ukrajini – rekao je predsjednik Srbije.

O mandataru i Evroprajdu

Predsjednik Srbije je rekao da nam je najlakše pričati o glupostima.

To najbolje znamo u kafani da radimo, te da se poteže to pitanje Prajda, a ne priča se o struji, nafti i kako ćemo na zimu pošto od 1. novembra za nas nema ruskog gasa jer smo pod sankcijama, te da su mu odvratni i jedni i drugi jer samo gledaju sebe.

Kad je riječ o mandataru, Vučić je rekao da bi to trebalo da bude odlučeno u utorak na Predsjedništvu SNS, ali pitanje je da li će za to biti vremena, jer je trenutno sva pažnja fokusirana isključivo na pitanje Kosmeta.

Nova. rs

CATEGORIES
Share This