Vučić: Napravljen istorijski korak za odnose dvije zemlje

Vučić: Napravljen istorijski korak za odnose dvije zemlje

On je naveo da je premijera Mađarske Viktora Orbana i predsjednicu Mađarske Katalin Novak upoznao o teškoj situaciji na Kosmetu, ali i o situaciji u regionu, te naglasio da su se on i Orban sinoć sastali sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

– Tamo je sve teža situacija, da sada ne govorim o tome iz političkih razloga – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je, govoreći o Kosmetu, rekao da Srbija zna da u Mađaraskoj ima odanog prijatelja.

– Imamo istorijsko povjerenje. Kad god je rasprava o Kosovu u bilo kom tijelu u Evropi, zasigurno znam da će Mađari biti uz nas i da će pokazati poštovanje prema svojim srpskim prijateljima, a mi ćemo biti lojalni, istinski prijatelji i pouzdani u situaciji kada nije lako – rekao je Vučić.

On je naglasio da Budimpešta podržava Beograd na EU putu, ali da ima respekt prema poziciji Srbije i njenoj borbi da sačuva nezavisnost.

Vučić je zahvalio Mađarskoj što je pomogla Srbiji da mirno prezimi prošlu zimu jer je pomogla da tamo uskladišti gas. “Trenutno imamo 560 miliona kubnih metara gasa. Imamo rezerve nafti za 90 dana”, rekao je on.

Vučić je rekao da su pred Srbijom i Mađarskom realizacije važnih projekata kao što je izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, te da slijedi diplomatska saradnja u smislu zajedničkog korištenja diplomatskih predstavništva.

– Politički, ekonomski odnosi, trgovinska razmjena je 3,65 milijardi evra, gotovo pet puta više nego što je bila. Mađarska je danas peti trgovinski partner Srbije, treći iz EU – ukazao je Vučić.

On je ocijenio da su potpisani važni sporazumi između kojih i iz oblasti bezbjednosti i odbrane, iako je Mađarska članica NATO-a, a Srbija nije.

– Došli smo do tako dobrih odnosa da i u tako teškoj sferi za saradnju možemo da budemo najbliži. Sinoć sam dugo razgovarao sa Viktorom, danas i sa predsjednicom Novak, i pričali smo kako da zaštitimo naše zemlje, i kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je ogroman strateški iskorak – rekao je Vučić.

SRNA

CATEGORIES
Share This