Vučić: Cijene goriva u Srbiji idu “u rikverc”

Vučić: Cijene goriva u Srbiji idu “u rikverc”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanje javnosti rekao je da će cijene benzina i dizela u Srbiji od večeras u 20 časova ići “u rikverc”. Biće jeftiniji za 10 dinara, iako je nafta poskupjela na tržištu, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija ima količine nafte oko 800 hiljada tona na godišnjem nivou.

“Tražio sam od ruske kompanije da spuste cijene nafte i dizela i benzina. Oni su polazili od cijena na evropskom tržištu, zamolio sam ih da cijena i veleprodajno i maloprodajno bude niža”, kaže Vučić dodajući da će se videti kako će cene ići u “rikverc”.

Napomenuo je da će cijene sutra biti za 10 dinara niže nego što su bile ove nedjelje. “Nigdje ne smije da pređe 197 i 202 dinara. To će biti nove cijene”, napomenuo je.

On je rekao da razgovaraju o proširenju skladišta nafte u Srbiji, 200 hiljada tona.

– To je dovoljno za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina, uz sve rezerve. Želimo da povećamo na milion tona, razgovaramo sa kompanijama koje mogu brzo da izgrade ta skladišta, da bismo imali nafte za nekoliko mjeseci, rekao je Vučić.

Što se tiče gasa, Vučić je rekao da kreće u razgovor sa Gaspromom oko kupovine gasa.

– 100 posto smo zavisni od ruskog gasa i tako će biti najmanje dvie godine. Moramo da obezbijedimo gas za naša preduzeća. Milijardu i 100 miliona evra je razlika u cijeni na godišnjem nivou, zato su razgovori važni, zato u dobroj vjeri idemo u te razgovore, prije kraja maja moramo da imamo taj ugovor što se tiče gas, rekao je Vučić.

Uz Gruziju i Tursku, prema podacima Evrostata, Srbija ima najjeftiniju struju, tvrdi predsjednik Srbije.

– Najveći problem je trenutno sa kopanjem uglja, o tome treba da otvorimo raspravu. Moramo da radimo elektranu Bistrica, Đerdap 3 da bismo mogli da primamo obnovljive izvore energije. U ovo je neophodno uključiti stručnu javnost, vladu, parlament, takođe i oko modularnih nuklearnih reaktora, oni mogu biti spasonosno rješenje u budućnosti.Negdje od avgusta nećemo morati da uvozimo struju, najveći problemi su u Kolubari. Skupo će cijelu Evropu koštati ovo oko energenata, skupo će koštati Srbiju, rekao je Vučić.

(RTS)

CATEGORIES
Share This