Velika akcija policije: Malverzacijama oštetili EPS za oko 7,5 miliona dolara

Velika akcija policije: Malverzacijama oštetili EPS za oko 7,5 miliona dolara

Šest lica uhapšeno je u Srbiji zbog sumnje da su malverzacijama oštetili Elektroprivredu Srbije za 7.458.050 dolara, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeno je lice čiji su inicijali V.J, odgovorno lice za građevinski nadzor u EPS ogranak Termoelektrana Kostolac, zatim inženjer N.M. i odgovorno lice stručnog nadzora Saobraćajnog instituta CIP nad izgradnjom industrijskog kolosijeka čiji su inicijali M.L.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su i B.V.S. – bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva Italijana konstrukcioni, ogranak iz Beograda, N.T. bivše odgovorno lice privrednog društva Bauvezen Lazarevac, kao i Ž.M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog kolosijeka u Termoelektrane Kostolac B u ime privrednog društva “Italijana konstrukcioni”.

Postoji sumnja da su B.V.S., N.T. i Ž.M. su od septembra 2017. do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i ovjerili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu ili su djelimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog kolosijeka od željezničke stanice Stig do Termoelektrane Kostolac B.

Potom je, kako se sumnja, M.L. ovu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V.J. i N.M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednim subjektima Italijna konstrukcioni – ogranak Beograd i Bauvezen Lazarevac.

Na taj način pričinjena je šteta EPS od 7.458.050 dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za vještačenje Beograd, navodi se u policijskom saopštenju.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This