U Kragujevcu svako drugo dijete testirano na korona virus pozitivno

U Kragujevcu svako drugo dijete testirano na korona virus pozitivno

U Kragujevcu je u protekla dva dana od 111 testirane djece na COVID-19 63 bilo pozitivno, poručuju iz Dječje kovid ambulante Doma zdravlja. Dodaju da je to znak da mutirani delta soj korona virusa napada sve uzraste i da do sada to nije bio slučaj.

Povratak sa godišnjeg odmora, masovna okupljanja, ali i mutacija delta soja virusa COVID-19, kako nadležni tvrde, doveli su do toga da je u čitavoj zemlji naglo skočio broj novozaraženih. U ovom talasu nema pošteđenih, pa i djeca se sve češće inficiraju. U prilog tome govori i podatak da je u posljednja dva dana u Kragujevcu gotovo svako drugo dijete testirano na virus COVID-19 bilo pozitivno, prenosi Info.kg.rs.

– Od 111 djece testirane 1. i 2. septembra virus je registrovan kod njih 63. To pokazuje da je trend zaražavanja isti kao i kod odraslih. Prenos infekcije je nešto malo veći kod dece starije od 15 godina, zbog toga što se više okupljaju i druže, nego mlađi – rekla je dr Tijana Dišić iz Dječje kovid ambulante.

Nadležni zbog ove alarmantne situacije sa brojem novozaražene djece, apeluju na poštovanje protivepidemijskih mjera.

– Preporuke su da se djeca predškolskog i školskog uzrasta, kao i zaposleni u obrazovnim ustanovama, pridržavaju mjera, tačnije nošenja maski, držanja distance i pranja ruku. Za djecu stariju od 12 godina preporuka je da se vakcinišu Fajzer vakcinom, uz izvještaj izabranog pedijatra – rekla je dr Dišić.

S obzirom na to da je nova školska godina tek počela, nadležni ne žele da daju nikakve prognoze po pitanju ovog talasa zaražavanja među mlađom populacijom.

Podsjećamo, danas je doneta odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama u skladu sa odlukama i zaključcima Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu. Od ponedjeljka, 6. septembra, u srednjim školama na teritoriji Kragujevca i Velikog Gradišta preći će se na drugi model nastave, odnosno nastava će se odvijati kombinovano – neposredno i na daljinu, dok će odjeljenja biti podijeljena u grupe.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This