Tradicija stara 24 godine: Održana humanitarna manifestacija “Ulica otvorenog srca”

Tradicija stara 24 godine: Održana humanitarna manifestacija “Ulica otvorenog srca”

Brojni Beograđani i gosti prestonice Srbije iskoristili su lijepo vrijeme da prvi dan Nove godine provedu na otvorenom, a veliki broj njih učestvovao je u tradicionalnoj humanitarnoj manifestaciji “Ulica otvorenog srca”, koja je održana u većini beogradskih opština sa ciljem da se prikupe sredstva za bolesnu djecu.

Centralni dio svečanosti, održan na pjaceti ispred pozorišta Ateljea 212 u Svetogorskoj ulici, otvorili su predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, koji su pozdravili okupljene i čestitali im Novu godinu.

FOTO: SRNA

Poslije vatrometa, počeo je “karneval crvenih noseva”, odnosno šetnja sa klovnovskim nosevima, čijom kupovinom učesnici manifestacije obezbjeđuju pomoć oboljelim mališanima.

Manifestaciji, koja slavi i podstiče humanost, pridružili su se glumci, muzičari, ulični animatori, artisti, mađioničari i klovnovi, koji su uveseljavali okupljene. Među njima je bilo najviše djece, koje su zabavljali dječiji hor “Čarolija”, Leontina Vukomanović i gosti, a nakon njih su nastupili vokalna radionica “Bistrik”, pjevač Dušan Svilar i mladi glumci.

Muziku iz Diznijevih crtanih filmova izvodili su “Muzički čarobnjaci”, a kulturno-umjetnički dio programa zaokružili su orkestar “Otvoreno srce” i Duvački orkestar.

“Ulica otvorenog srca” poslije jednogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona održana je i na Vračaru, Novom Beogradu, Rakovici, Borči, Obrenovcu i u drugim beogradskim opštinama. Tradicionalnu manifestaciju, koja je postala zaštitni znak Beograda, inicirali su glumci Ateljea 212 davne 1969. godine, kada su u Srpskoj kafani, u kojoj su provodili vrijeme između proba i predstava, zamijenili uloge sa konobarima i služili goste.

Iz ovog nesvakidašnjeg druženja nastala je “Ulica otvorenog srca“, koja je 1988. godine zvanično ušla u kalendar najznačajnijih manifestacija grada Beograda.

Od 2003. godine u okviru manifestacije pokrenut je projekat “Doktori klovnovi” i od tada se kupovinom i nošenjem klovnovskih noseva pomaže bolesnoj djeci da lakše podnesu boravak u bolnicama.

Srpska Info

CATEGORIES
Share This