Srbija želi mir i život, za sebe i za druge

Srbija želi mir i život, za sebe i za druge

„U oba rata bili smo žrtve. Pravu stranu istorije smo skupo platili, ali ne novcem nego milionima života. Na ovom mjestu svaka riječ je suvišna i svaka suza opravdana i nedovoljna“, rekao je predsednik Vučić

Predsjednik Aleksandar Vučić prisustvuje danas državnoj ceremoniji posvećenoj obilježavanju nacionalnog Dana sjećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma.

Otkrivena spomen-ploča posvećena žrtvama

Ceremonija se održava na Starom sajmištu, a predsjednik Vučić je na Obali jasenovačkih žrtava otkrio spomen-ploču posvećenu žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti Nezavisne Države Hrvatske u Jasenovcu.

Vučić položio venac kraj Spomenika žrtvama genocida

Predsjednik je položio venac kraj Spomenika žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945. godine na području tada okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Obraćanje predsjednika Vučića

„Svjedočeći o prirodi zločina nad Jevrejima, Romima i Srbima, ne možemo da vjerujemo šta se ovde dogodilo tokom Drugog svetskog rata. Iz tog košmara buđenja nema. Staro sajmište, pored Banjice, je jedini logor koji se nalazi u gradu. Među nama sve je manje preživelih i svedoka, važno je što smo ovo mesto obilježili kao Obalu jasenovačkih žrtava. U oba rata bili smo žrtve. Pravu stranu istorije smo skupo platili, ali ne novcem nego milionima života. Na ovom mestu svaka rječ je suvišna i svaka suza opravdana i nedovoljna. Ovo mjesto dobilo je i memorijalni centar. Naša je obaveza da život nastavimo, to smo dužni našim precima i našoj deci. Ovo tužno mesto, kao i sva naša stratišta svrstava nas na pravu stranu istorije. Srbija želi mir i život, sebi i drugima. Naš Beograd i Srbija se grade i napreduju. Da imamo mir zaslužni su i ovde stradali. Ako ne sanjamo o miru on se neće ni desiti. Živjela Srbija“, kaže Vučić.

Izvor: Novosti

 

CATEGORIES
Share This