Srbija u iščekivanju nove Vlade: Ko će izaći na crtu Ani Brnabić, ko su budući ministri i kako će se postaviti prema zapadu?

Srbija u iščekivanju nove Vlade: Ko će izaći na crtu Ani Brnabić, ko su budući ministri i kako će se postaviti prema zapadu?

Koliko je izvjesno koje će sve parlamentarne liste formirati novu Vladu Srbije, toliko je neizvjesno ko će se naći na mestu premijera, a ko na funkciji ministara.

SNS je u ponedjeljak počeo konsultacije o novoj vladi, a očekuje se da za nedjelju dana bude poznato ime mandatara nove vlade. Do tada formiranje nove vlade pratiće barem šest znaka pitanja, piše Blic.

Pošto je prošle nedjelje konstituisana Narodna skupština, ove nedjelje krenulo se u stvaranje nove vlade. U SNS-u su se u ponedjeljak i utorak odvijale konsultacije u vezi sa novom vladom, a narednih dana naprednjaci bi trebalo da na tu temu razgovaraju sa starim koalicionim partnerima iz SPS-a, ali i sa gotovo svim manjinskim listama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je još na inauguraciji krajem maja naglasio da će nova vlada biti “manjinski inkluzivna” pa se očekuje da se u njoj pored Saveza vojvođanskih Mađara, nađe i bošnjačka Stranka pravde i pomirenja, kao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini odnosno koalicija “Zajedno za Vojvodinu”.

S druge strane, ima i puno nedoumica u vezi sa novom vladom. Ali, krenimo redom.

Kada će biti formirana nova vlada?

Prvo pitanje nakon svakih parlamentarnih izbora svakako je kada će se formirati nova vlada? To pitanje je, naravno, aktuelno i sada pogotovo što se ceo proces konstituisanja i parlamenta i vlade odužio zbog ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu Kod Bujanovca.

Parlament je formiran i sada se samo čeka vlada. Dokle? Ostaje da se vidi. U javnosti se može čuti da se i dalje neće toliko žuriti sa imenovanjem novog premijera i ministara kako bi Srbija izbegla još žešće pritiske Zapada da uvede sankcije Rusiji.

Inače, Vučić je nedavno najavio da će vlada biti konstituisana sredinom avgusta, a slično je ponovila i premijerka Ana Brnabić.

– Očekujem da za sedam do osam dana bude poznato ime mandatara za sastav. Još uvek nemamo vladu zato što se tek konstituisao parlament – izjavila je Brnabić koja je i potpredsednica SNS-a.

Inače, zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja skupštine što znači kraj oktobra.

Sva je prilika da će novi premijer biti iz redova “naprednjaka” što bi značilo da će na svim najznačajnim političkim funkcijama u državi biti članovi SNS-a. Predsednik Srbije je Vučić, predsednik paralmenta Vladimir Orlić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević…

Zbog toga se postavlja pitanje koliko će SNS kao najjača politička stranka u Srbiji biti velikodušna prema koalicionim partnerima i dozvoliti im rukovođenje određenih resora u vladi. Tu se, pre svega, misli na SPS, ali i na manjinske stranke.

Mnogi smatraju da je od svih socijalista najbliži ministarskom mjestu lider te stranke Ivica Dačić.

Od kako se Vučić 2017. godine kandidovao i postao predsjednik Srbije redovno se nakon parlamentarnih izbora postavlja pitanje ko će biti novi premijer i za sada je svih ovih godina na toj funkciji bila i ostajala Ana Brnabić.

Aktuelna premijerka vlade u tehničkom mandatu i dalje je jedan od prvih favorita za premijera. S tim što je u ozbiljnoj konkurenciji za tu poziciju i ministar finansija Siniša Mali.

Naime, Srbiji u narednom periodu predstoje brojni ekonomski izazovi zbog pandemije korone i rata u Ukrajini što povećava šanse Malom da bude novi mandatar. S druge strane, veliko je pitanje da li SNS ima rešenje ko će zameniti Malog na čelu ministarstva finansija. Od toga najviše zavisi da li će nekadašnji gradonačelnik Beograda postaiti novi premijer.

Konačno, u javnosti se kao kandidat za premijera pominje još jedan gradonačelnik i to Novog Sada Miloš Vučević, ali ta varijanta trenutno izgleda najmanje vjerovatna.

Šta će biti sa ministrima “kapitalcima”?

Jedno od najzanimljivijih pitanja u vezi sa novom vladom je neizvjesnost da li će u njoj ostati ministri koji su praktično u proteklih deset godina, koliko je SNS na vlasti, sve vrijeme bili na čelu nekog od ministarstava, i to uglavnom vrlo bitnog resora: Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar…

Takođe, biće interesantno videti da li će se Bratislav Gašić vratiti u vladu ili ostati na čelu BIA.

Ko su nova lica u vladi?

I sam predsednik SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će nova vlada doneti i nova lica odnosno osveženja zbog čega javnost uveliko polemiše ko bi mogao biti novi “stanovnik Nemanjine”? Priča se da će biti promenjeno čak osam ministara.

Kao jedan od sigurnih članova nove vlade spominje se dosadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a sve glasnije se može čuti i da bi nosilac liste naprednjaka na prethodnim izborima Danica Grujičić mogla da bude nova ministarka…

Vesića mediji vide kao novog ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dok je Grujičić kandidat za čelo resora ekologije…

Da li će vlada biti balansirana ili prozapadna?

Ovo je pitanje koje se postavljalo i prije izbora odnosno od kada je počeo rat u Ukrajini koji je Srbiju stavio u veoma nezgodnu poziciju u želji da zadrži dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom. Praktično od početka ruske invazije na Ukrajinu Zapad vrši pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Očekuje se da taj pritisak postane još jači kada se formira vlada. Zbog toga se postavlja pitanje da li će nova vlada biti prozapadna ili balansirana pošto se pretpostavlja da neće imati mnogo proruskih ljudi. Za proruske ljude u vladi do sada su važili Nenad Popović, Aleksandar Vulin…

Predsednik Vučić uporno ponavlja da nova vlada neće biti ni “prozapadna”, ni “proruska” nego “prosrpska”.

"To je bezbjednosni rizik za Evropu" Pahor smatra da se nepovjerenje među narodima u BiH produbljuje
Srpskainfo

CATEGORIES
Share This