Srbi izlaze iz Vlade ako ne bude ZSO: Predstavnici našeg naroda sa KiM poslali jasnu poruku prištinskim vlastima

Srbi izlaze iz Vlade ako ne bude ZSO: Predstavnici našeg naroda sa KiM poslali jasnu poruku prištinskim vlastima

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće sve institucije u pokrajini ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred Evropskom unijom potpisanu, obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Petković je poslije sastanka ocijenio da je pred Lajčakom težak posao, jer Priština jasno stavlja do znanja da ne želi da ispuni dogovoreno i da joj ne treba kompromis sa Beogradom:

– Ni posle 2.727 dana od preuzimanja obaveza iz Briselskog sporazuma nije uspostavljena ZSO, a Ustavni sud Kosova u međuvremenu je poništio 22 od 23 principa Zajednice i od nje ostavio “ljušturu”, koja je manje od nevladine organizacije. Tako niko ne može da se ponaša sa Srbijom i srpskim narodom. Svako ignorisanje obaveze da se ustanovi ZSO, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biće tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda. A ako sve ono što se dogovorimo, treba posle da bude poništeno u Prištini, time su kosovski Albanci “pljunuli” na samu EU, koja je odgovorna za sprovođenje sporazuma.

I dosadašnji direktor Kancelarije za KiM rekao je da nema sumnje da su pred Beogradom teška vremena kada je riječ o rješavanju kosovskog pitanja, a naročito zato što Priština pokušava na sve načine da uništi dijalog i izbjegne osnivanje ZSO:

– Uporno “zakopavaju” sve pokušaje da se odnosi normalizuju. Ulažu ogromne napore da suspenduju dijalog i suštinski ne žele bilo kakve rezultate – upozorio je Đurić, i naglasio da će i sa buduće pozicije, ambasadora Srbije u SAD, nastaviti da radi na očuvanju srpskih interesa svuda gde naš narod živi, a posebno na KiM.

Priština, bez obzira na to ko je na vlasti, već sedam i po godina gura klipove u točkove realizacije Briselskog sporazuma, potpisanog aprila 2013. godine. Prvih šest tačaka ovog dokumenta, a koje se odnose na osnivanje i nadležnosti zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na KiM, i dan-danas su mrtvo slovo na papiru.

Prema dogovoru, ZSO treba da ima svoj statut, predsjednika, potpredsjednika, skupštinu i savjet. Opštinama se garantuje da imaju puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja. Nadležnosti ZSO razrađene su i opštim principima formiranja Zajednice, a ovaj sporazum suspendovao je Ustavni sud Kosova 2015.

Predsjednik “Srpske liste” Goran Rakić poručio je međunarodnoj zajednici da napuštanje institucija nije rezultat prijetnji ili bijesa već odbrane ZSO koja za “Srbe na KiM znači život”.

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže, za “Novosti”, da je ključno pitanje za odmrzavanje briselskog dijaloga kada će Priština sprovesti obavezu o formiranju ZSO:

– Nema razloga da se u ovom trenutku kada ne postoji kompromis i kada na dnevnom redu nije konačno rešenje, pominju dalekosežne odluke koje treba da donese Srbija. Na Lajčaku je da upotrebi svu veštinu i ubedi prištinsku stranu da nastavi dijalog. Odustajanje od dijaloga nikada nije bila opcija za Beograd, a sada je lopta u prištinskom dvorištu.

Zahtjev međunarodnoj zajednici da zaštiti Srbe

1. Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni obaveze oko ZSO prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih institucija na KiM.

2. Srbi na KiM zabrinuti su zbog sve češćih napada i uz pomoć institucija Srbije svim dostupnim kanalima zahtjevaće od međunarodne zajednice da garantuje bezbjednost u svim mjestima u kojima naš narod živi.

3. Izraženo je zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sa nadležnim institucijama Beograda sarađuje na rasvjetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prištinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce zločina.

4. Srbi sa KiM zahvalni su predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na dosljednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće da bezrezervno podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske državne i nacionalne interese na Kosmetu.

Navedeno je i da se Srbija nada da će uskoro biti preduzeti i dodatni koraci da se ostvari ubrzani protok ljudi, kapitala i usluga, i to u sklopu “mini-šengen” inicijative, kako bi se region učinio boljim mjestom za život i poslovanje, što ostaje zajednički prioritet vlada Srbije i SAD.

novosti.rs

CATEGORIES
Share This

COMMENTS