Slika Vlaha Bukovca “Blagoveštenski sabor” biće vraćena Srbiji

Slika Vlaha Bukovca “Blagoveštenski sabor” biće vraćena Srbiji

 

Ova slika, koja predstavlja kulturno blago od neprocjenjivog značaja za Srbiju, danas je u Cirihu u Švajcarskoj predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije i Muzeja Vojvodine, nakon čega će biti transportovana u Srbiju.

Ovo je rezultat pokretanja uspješne međunarodne tužilačke i policijske saradnje i istražnog postupka, koji je protiv četiri lica pokrenulo ovo tužilaštvo u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom.

Slika Vlaha Bukovca “Blagoveštenski sabor” ukradene je još 1993. godine iz depadansa Muzeja Vojvodine, a policije Srbije i Švajcarske su u avgustu prošle godine spriječile prodaju ove slike u Cirihu za 600.000 evra.

Tada su u Cirihu uhapšeni državljanin Srbije i Švajcarske S.G. (76) i državljanin Srbije R.D. (44) u trenutku kada su pokušali da prodaju sliku za 600.000 evra.

Istovremeno, u Srbiji su uhapšene dvije osobe koje se sumnjiče za učešće u pokušaju nezakonite prodaje.

Nakon hapšenja osumnjičenih slika je zaplijenjena i transportovana u policijski sef u Cirihu, gdje je čuvana.

Sliku “Blagoveštenski sabor” naslikao je Vlaho Bukovac, a ovo djelo je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao.

Srna

CATEGORIES
Share This