Rio Tinto odlazi iz Srbije

Rio Tinto odlazi iz Srbije

U Vladi Srbije oko 17.30 počela je sjednica na kojoj bi trebalo da bude potvrđena ranija izjava premijerke Ane Brnabić da za nekoliko nedjelja Rio Tinto više neće biti u Srbiji.

Imali smo u posljednjih nekoliko mjeseci proteste u vezi sa “Rio tintom” koji je u Srbiji od 2004. godine. Tada su dobili prve dozvole za istraživanje i počeli su 2006. Tada su bile i izmjene Zakona o rudarstvu. Imamo zahtjeve ekoloških organizacija. Njihovi zahtjevi su ukidanju – rekla je premijerka.

Ona je istakla da je na sjednici ukinuta odredba o eksploataciji rudnika jadrita.

– Na upravo završenoj sjednici ukinuta je odreba za eksploataciju rudnika jadarit, prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništene su sve dozvole i odluke i rješenja sa kompanijom Rio Sava – rekla je Brnabić.

Istakla je da je prostorni plan ukinut i da više ne postoji. Dodaje da su poništeni svi pravni akti, sve dozvole, rješenja i odluke.

– Ugovore nikada nismo ni imali, kao što smo više puta i rekli – rekla je Brnabić.

– Pozivam sve ekološke organizacije i udruženja da preuzmu ova dokumenta, da analiziraju i pružamo mogućnost mog kabineta da pomogne ukoliko im je pomoć oko bilo čega potrebna. Ovim smo ispunili sve zahtjeve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je što se tiče projekta Jadar sve završeno – rekla je Brnabić.

Podsjetimo, premijerka je ranije izjavila da je Vlada Srbije blizu odluke da ukine sve dozvole koje su izdate Rio Tintu, kao i da će biti ukinut prostorni plan u koji je unijet projekat “Jadar”.

U više navrata je isticala da je Rio Tinto nasljeđeni projekat i da aktuelna vlast nema ništa sa tim.

Ranije danas, kompanija Rio Tinto je u saopštenju upućenom medijima izrazila zabrinutost zbog izjava o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekat “Jadar”.

-Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala – poručila je kompanija Rio Tinto.

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije, prenosi Blic.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This