Prizrenska noć: Potresna pjesma za srpsku crkvu koju su minirali teroristi

Prizrenska noć: Potresna pjesma za srpsku crkvu koju su minirali teroristi

Profesori i učenici prizrenske Bogoslovije snimili su spot za pjesmu “Prizrenska noć” kao podršku za prikupljanje priloga za obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu. Hram izgrađen u 14. vijeku minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

đaci iz carskog grada na Bistrici nadaleko su poznati po svom horu i sjajnim interpretacijama duhovne muzike, ali i orkestru, koji svira svjetovnu muziku.

Pjesmu “Prizrenska noć” napisao je i komponovao Gavrilo Kujundžić iz Orahovca. Prizrenski bogoslovi snimili su ovu pjesmu i objavili je na muzičkom disku “Slavni grade – pesme sa Kosova i Metohije” 2018. godine.

Spot je snimljen kao podrška za prikupljanje priloga za obnovu crkve Svetog Nikole, takozvane Rajkove crkve iz 14. vijeka.

Crkvu Svetog Nikole iz 14. veka minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

Crkvu Svetog Nikole iz 14. vijeka minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

Reč je o srednjovjekovnoj vlastelinskoj crkvi, zadužbini Rajka Kirizmića, izagrađena je u 1348. godine, u prizrenskom naselju Potok-mala.Rajkova Crkva se pominje u Svetoarhanđelskoj hrisovulji cara Dušana.

Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini, manastiru Svetim Arhangelima.Bogomolju koja se nalazi pored dvorišta lokalne gimnazije, minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

Spot je objavljen na zvaničnom sajtu eparihije raško – prizrenske sa pozivom da se pomogne obnova ove drevne svetinje.

                         

Iako se crkveno pojanje uči i njeguje u svim školama Srpske pravoslavne crkveđaci iz carskog grada na Bistrici nadaleko su poznati po svom horu i sjajnim interpretacijama duhovne muzike, ali i orkestru, koji svira svjetovnu muziku.

Ljubaznošću eparhije i Prizrenske bogoslovije muzika sa albuma “Pesme iz stare Srbije” korišćena je u dokumentarnom serijalu “Sputnjik na srpskom Kosovu”.

Sputnjik Srbija

CATEGORIES
Share This

COMMENTS