Priznanje tzv. Kosova o kom svi pričaju, a niko ga nije video

Priznanje tzv. Kosova o kom svi pričaju, a niko ga nije video

Poslije potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu, sa svih strana stižu oprečne informacije o izraelskom priznanju KiM.

Jedni tvrde da je stvar rješena, drugi da će se to još razmatrati, a čak ni na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova prištinskih institucija nema potvrde.

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan u svojoj posljednjoj izjavi tvrdi da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer je, kako je rekao „Izrael priznao Kosovo 4. septembra“.

Vlasti privremenih prištinskih institucija, koje odmah objave ukoliko neko prizna tzv. Kosovo, ovog puta nisu djelovale, pišu Novosti.

Na spisak zemalja koje su priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost od 2018. godine nije upisana niti jedna država, čak ni Izrael, za koji su kosovski političari poslije sastanka u Bijeloj kući tvrdili da je ekspresno priznao lažnu državu Kosovo.

Dodatnu zabunu oko izraelskog priznanja prije samo pet dana podgrejao je i sam ambasador Izraela u Beogradu, jer je tada za Tanjug izjavio da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo, ali da je to dio nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, iako se nedavno pisanom porukom obratio Prištini, o priznanju nije rekao ni riječ.

Ni američki zvaničnici nisu mnogo pažnje posvetili poslednjoj tački sporazuma iz Vašingtona, jer, kako su danima isticali, fokus potpisanog dokumenta je na ekonomskoj normalizaciji, dodaju Novosti.

(B92)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS