Pripadnike MUP-a i BIA terete da su švercovali kokain

Pripadnike MUP-a i BIA terete da su švercovali kokain

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv devetočlane grupe, među kojima su pripadnici MUP i BIA, kojoj se na teret stavlja krijumčarenje velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Optužnica, koja još nije pravosnažna, kao vođu ove grupe tereti crnogorskog policajca Ljubu Milovića.

Pored Milovića, optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme „Blumen market“ Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Grupa je osumnjičena da je, od 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovala u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji. Optužnica je predata Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje.

Pamučina, inače vozač u Milojevićevoj firmi, kako se sumnja, angažovao je Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača te firme Filipović i Krstović, kojima se stavlja na teret da su takođe na mjestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a dio novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Milojeviću se optužnicom na teret stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe dao na korištenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a dio novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović, zajedno sa svojom suprugom Dušicom, pakovao novac u vakuum kese, nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Dio tog novca, kako se tvrdi, Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe. Takođe, Jovanović je, navodi Tužilaštvo, preko svoje supruge, pripadnice BIA, kako se sumnja, dobijao podatke o bezbednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Za Ljubom Milovićem traga i crnogorska policija, kojima je nedostupan još od ljeta 2022.

Crnogorska policija traga za svojim kolegama  komandirom u kotorskoj policiji Ivanom Nikolićem i Markom Novakovićem iz te opštine, ali i Milošem Mišurovićem iz Podgorice, za koje Specijalno državno tužilaštvo vjeruje da su bili dio kriminalne organizacije koja je prekookeanskim rutama do Evrope i Australije uspjela da dopremi najmanje tri tone kokaina.

Nacionalna potraga prošlog petka, dok je još trajala velika operacija Specijalnog policijskog odjeljenja i SDTa, raspisana je i za službenicima policije Ivanom Stamatovićem i Nebojšom Bugarinom, a ponovljena je i za Ljubom Milovićem.

Na spisku SDTa nalazi se i Milovićev rođak Dražen Milović iz Nikšića, a traga se i za Cetinjaninom Božidarom Bobom Jabučaninom, ali i za Podgoričanima A.K. i F.Z., kojima SDT krivičnom prijavom stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

(Tanjug)  Foto:Novosti

CATEGORIES
Share This