Povratak u Srbiju želi 34 odsto studenata

Povratak u Srbiju želi 34 odsto studenata

Anketa iz 2019. godine pokazala je da 34 odsto srpskih studenata u inostranstvu želi da se vrati u Srbiju i doprinese razvoju svog grada, izjavio je danas Aljoša Palija, ispred Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OS SI), dodajući da bi taj broj sada mogao biti i veći, usled epidemije kovida 19.

„Zadovoljni smo tim procentom, moramo još više da radimo i sa državnim organima, nevladinim i privatnim sektorom”, rekao je Palija za televiziju Tanjug i naveo da je OS SI u prošloj godini dobila još dva ogranka, pa ih trenutno ima 23 na četiri kontinenta.

Kako je rekao, novi ogranci su zemlje Beneluksa – Belgija, Holandija i Luksemburg, kao i Turska.

Palija je naveo i da su glavni razlozi zbog kojih studenti žele da se vrate iz inostranstva, između ostalog, rad na maternjem jeziku, ali i doprinos koji mogu dati razvoju svog grada.

„Žele da stečena znanja primene u svojim rodnim mestima”, navodi Palija i dodaje da najviše srpskih studenata studira u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, kao i da su u poslednje vreme postale popularne Rusija, Kina, SAD i Australija.

Palija kaže da studenti od OS SI mogu dobiti informacije o studiranju u inostranstvu, za bilo koji sektor na svim kontinentima.

„Imamo Alumni grupu koja dosta pomaže našim studentima. Potpisali smo i Memorandum sa Ministarstvom spoljnih poslova u julu prošle godine, putem kojeg naši studenti imaju pravo da rade prakse i da se okupljaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima”, ukazao je Palija, koji je i omladinski evropski ambasador Bosne i Hercegovine.

On je rekao da je u planu proširenje OS SI i naveo da ta organizacijwe ima svoje kancelarije u Beogradu, Nišu i Banjaluci, kao i da se očekuje osnivanje prdstavništava u Novom Sadu i Crnoj Gori.

Palija ističe da sa svoje pozicije može da govori svom narodu o agendi EU, tačnije kako da se poboljša status BiH pri ulasku u EU, ali i da radi na pomirenju naroda i jačanju institucija.

Politika

CATEGORIES
Share This