Poruka nove ambasadorke Vučiću “Njemačka očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji”

Poruka nove ambasadorke Vučiću “Njemačka očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji”

Njemačka očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji, rekla je danas nova njemačka ambasadorka Anke Konrad prilikom predaje akreditiva predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Konradova je rekla da je Srbija važan partner Njemačke, koja snažno podržava evropski put Srbije i politiku regionalne stabilnosti.

Vučić je istakao da je Njemačka vodeći privredni partner Srbije zbog čega je ključni interes Srbije povećanje njemačkih investicija, a da su regionalna saradnja i očuvanje stabilnosti u regionu spoljnopolitički prioriteti Srbije, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Vučić je danas primio akreditivna pisma i novoimenovanih ambasadora Austrije Kristijana Ebnera, Belgije Kati Bugenhout, te Kuvajta Faiza Medžbel el Muteirija.

U razgovoru sa austrijskim ambasadorom Ebnerom, Vučić je izrazio nadu da će biti nastavljena konstruktivna i uspješna sveobuhvatna saradnja između Srbije i Austrije, a Ebner je istakao da Austrija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i politici regionalne stabilnosti za koju se Beograd dosljedno zalaže.

Tokom primanja akreditiva od kuvajtskog ambasadora El Muteirija, Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za nastavak unapređenja saradnje i intenziviranje političkog dijaloga, kroz razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou, što bi dodatno doprinijelo razvoju ekonomskih odnosa.

Vučić je prilikom prijema akreditiva belgijske ambasadorke Bugenhout izrazio uvjerenje da će Srbija i Belgija nastaviti saradnju radi daljeg unapređenja odnosa dvije zemlje, te pozvao privrednike te zemlje da investiraju u sektor organske proizvodnje u Srbiji.

Srpska info

CATEGORIES
Share This