Patrijarh Porfirije služio ponoćnu vaskršnju liturgiju

Patrijarh Porfirije služio ponoćnu vaskršnju liturgiju

Patrijarh Porfirije poručio je na ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji, u Hramu Svetog Save, da sa Vaskrsenjem Hristovim poslednju riječ više nemaju tama i zlo i poželio u ime SPC mir, ljubav i život svoj našoj braći gdje god da se nalaze, kao i čitavom svijetu.

– Slavimo Pashu Gospodnju, a to znači i Pashu našu, Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih i u njemu vaskrsenje naše. Želim vam svima svjetlosti, radosti, istine, pravde, zajednice, mira, ljubavi i života. Svima nama koji smo ovde sabrani, svim našim srodnicima, našoj braći i sestrama gde god da se nalaze, ali i čitavom svijetu i svim ljudima objavljujemo danas, želeći sve to isto – Hristos vaskrse – poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da Vaskrsenje Hristovo, takođe, znači da poslednju riječ više nemaju tama i tuga već svjetlost i radost.

– I nepravda više nema poslednju riječ, nego poslednja riječ pripada pravdi. Usamljenost i samoća nemaju poslednju riječ nego zajednica ljubavi između ljudi i Boga, kao ni neprijateljstvo već prijateljstvo i bratstvo, jer smo stvoreni da budemo braća među sobom i prijatelji Božiji – rekao je Porfirije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Dodao je da poslednju riječ više nema ni laž nego istina, kao ni grijeh već vrlina i dobro.

– Zapravo poslednju riječ nema zlo nego dobro. Jednom rječju posljednju riječ nemaju demonske sile i njihovi porodi, nego posljednju riječ, braćo i sestre, ima Bog, a to znači da posljednju riječ više nema smrt nego život”, poručio je Porfirije u kratkoj besjedi na kraju ponoćne vaskršnje liturgije koju je služio u Hramu Svetog Save, uz tradicionalni pozdrav – Hristos vaskrse.

Zatim je hor otpevao vaskršnji tropar: “Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobu život darova”.

Prema vjerovanju Hristos je na današnji dan vaskrsao iz mrtvih, pobjedio smrt i svim ljudima darovao vječni život.

Vaskrs ili Uskrs je najveći hrišćanski praznik i suština hrišćanskog učenja.

Vaskrsenje znači i početak novog duhovnog života u hrišćanskom iskustvu, kao i pobjedu nad grijehom u nama.

Novosti

 

CATEGORIES
Share This