“Osoblje UN se ne može proglašavati nepoželjnim” Oglasio se portparol generalnog sekretara UN nakon dešavanja na Kosovu

“Osoblje UN se ne može proglašavati nepoželjnim” Oglasio se portparol generalnog sekretara UN nakon dešavanja na Kosovu

Na osoblje UN ne može se primjenjivati doktrina perosna non grata jer to nije u skladu sa regulativom UNMIK-a koja se odnosi na status, privilegije i imunitet članova ove misije, rekao je Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutersa, povodom odluke vlasti u Prištini da člana ruskog osoblja proglase nepoželjnom osobom.

UNMIK i sjedište UN preduzeli su adekvatne mjere kako bi omogućile bezbjednost članu osoblja nakon odluke prištinskih vlasti i u kontaktu sa relevantnim vlastima o ovom pitanju – kaže Dužarik.

Dužarik navodi da se sve zabrinutosti povezane sa članovima UNMIK-a trebaju usmjeriti na rukovodstvo misije kako bi se to rješavalo u skladu sa statusom, privilegijom i imunitetom osoblja, prenosi TAS.

On ističe da UNMIK nije dobio zvanično obavještenje od vlasti u Prištini da je član ruskog osoblja proglašen perosnom non grata.

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u UNMIK-u iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom.

Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku “provokacijom preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora”.

Srpska Info

CATEGORIES
Share This