Oskrnavljeno srpsko groblje kod Gračanice

Oskrnavljeno srpsko groblje kod Gračanice

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je osam srpskih nadgrobnih spomenika polomljeno na pravoslavnom groblju u etnički mješovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena.

Iz Kancelarije navode da je riječ o „sramotnom, poražavajućem i bezumnom činu“, dodajući da su mještani posvjedočili da su spomenici prije svega sedam dana bili čitavi, a ovaj slučaj prijavili su Kosovskoj policiji.

„Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama. Za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM dodaju kako je „poražavajuća statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve“.

Image

Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva, navode iz Kancelarije.

„’Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti“, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

CATEGORIES
Share This