Oglasio se još jedan učesnik razgovora iz Bijele kuće

Oglasio se još jedan učesnik razgovora iz Bijele kuće

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brajen izjavio da su lideri Srbije i Kosova ostvarili istinski napredak tokom pregovora u Bijeloj kući.

“Veoma dobra runda razgovora ovog popodneva s liderima Srbije i Kosova. Načinili su istinski napredak danas. Ekonomska normalizacija znači radna mjesta za mlade ljude. Razgovori se nastavljaju sutra”, naveo je O’Brajen na Tviteru, nakon sastanka u Bijeloj kući, na kom je i on učestvovao.

On je zahvalio američkom Fondu za razvoj (DFC), agenciji za ekonomsku pomoć inostranstvu MCC (Millennium Challenge Corporation) i Izvozno-uvoznoj banci SAD (EXIM Bank), čiji su predstavnici učestovali u pregovorima Srbije i Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju u Vašingtonu, izjavio je večeras da se nada da će delegacije Beograda i Prištine postići sporazum u Vašingtonu i dodao da u neformalnim dokumentima ima “veoma dobrih stvari u vezi s ekonomijom”.

Kazao je da je u Bijeloj kući bilo riječi o infrastrukturnim projektima, povezivanju Beograda i Prištine, ali i o daljem kreditiranju i ulaganju novca kroz garantne šeme.

“Još se borimo, nisam siguran da ćemo uspjeti da stavimo u ugovor da američki DFC otvori kancelariju u Beogradu i da Priština prihvati Mali Šengen, uz američke garancije. Ima još nekih političkih aspekata”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je isključio mogućnost da dio dogovora bude odredba o međusobnom priznanju Srbije i Kosova, koja je stajala u prvoj verziji predloženog dokumenta, ali je potom izbačena zbog protivljenja srpske delegacije.

Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su danas poslije podne počeli dvodnevne pregovore u Bijeloj kući. Domaćini sastanka su O’Brajen i specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel.

BN TV

CATEGORIES
Share This

COMMENTS