Novi Sad će biti prvi na svijetu – evo u čemu!

Novi Sad će biti prvi na svijetu – evo u čemu!

Nula nula noć. Posle dugo godina iščekivanja Novi Sad je postao prvi grad u Srbiji i prvi grad van Evropske unije koji je evropska kuluturna prestonica. U iščekivanju titule, Novi Sad je dobio brojne nove kulturne stanice, sada već tradicionalne manifestacije poput Kaleidoskopa i dva dočeka, a u narednoj godini uslediće kruna šestogodišnjih priprema.

“Ono što nas očekuje tokom čitave 2022. godine jeste oko 1.500 kulturnih događaja na kojima će učestvovati preko 4.000 umetnika, od kojih čak 1.700 iz zemalja Evrope. Prvi veliki događaj nakon ovoga će biti praizvedba opere ‘Vladimir i Kosara’ u Srpskom narodnom pozorištu, kojom će biti otvoren programski luk ‘Seobe’, a potom se programi nastavljaju grupisani u osam programskih lukova”, rekla je Milana Milovanov iz Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” za TV Prva.

Između ostalog, Novi Sad će biti i prvi grad na svetu u kom će biti izvedeno svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu. Pred gostima Novog Sada biće brojni drugi kulturni produkcioni spektakli. To će za posledicu imati razvoj svih kulturnih instanci, ali se Novom Sadu smeši i ekonomski boljitak u godini pred nama.

“Ovo je novo poglavlje u priči o Novom Sadu. Ništa više neće biti isto. Ja verujem da će biti samo bolje. Sada prolazimo kroz jednu veliku raskrsnicu i verujem da smo odabrali dobar put kuda se krećemo. Ovo je novo poglavlje o Novom Sadu, ovo je novo poglavlje o nama svima”, istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Uz reči novosadskog gradonačelnika da će kultura biti novi zamajac celokupnog razvoja najvećeg grada severne pokrajine, ide i statistika. Ona jasno govori da sve evropske prestonice kulture beleže rapidan turistički razvoj. Novi mostovi koji se ogledaju u spajanju kulturnih institucija i pojedinaca su već ostvareni. Kulturna infrastruktura daleko je razvijenija nego pre nekoliko godina. A sam Novi Sad od večeras sa ponosom može da kaže da je na tronu evropsku kulture.

(B92, TV Prva)

CATEGORIES
Share This