Neće poskupiti osnovne namirnice, Robne rezerve pune

Neće poskupiti osnovne namirnice, Robne rezerve pune

Ministarka trgovine Tatjana Matić izjavila je danas da su Robne rezerve pune, da je srpsko tržište dobro snabdeveno osnovnim namirnicama i da će vlada ukoliko bude potrebno produžiti ograničenje cena, koje po važećim uredbama traje do početka maja. „Snabdevenost tržišta je odlična i tako će i ostati. Uredba (o ograničenju cena osnovnih namirnica) je na snazi i ukoliko bude potrebe, mi ćemo je produžiti na još jedan period”, rekla je Matićeva Tanjugu.

Podsetila je da je vlada donela Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica: šećera kristala u pakovanju od jednog kilograma, brašna tipa T- 400 glatkog u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tipa T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivog suncokretovog ulja od jednog litra, kao i svinjskog mesa – but i UXT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra, i navela da ona važi do 2. maja.

Ministarka dodaje da uredba o ograničenju cene hleba „sava” od brašna tipa 500 važi do 10. maja. Istakla je da se svi maloprodajni i veleprodajni objekti pridržavaju ograničenja cena.

„Kada govorimo o Robnim rezervama, one su pune. Vlada je već donela odluku i one su dva puta reagovale, sa pozajmicom brašna odnosno žita, prvo je bilo 20.000 i 30.000 tona, što je išlo ka mlinarima i pekarima. Reagovali smo zbog cene hleba i kako bi snabdevenost tržišta bila dobra”, navela je Matićeva.

Politika

CATEGORIES
Share This