MSP Hrvatske: Izuzetno nesnalaženje Srbije, Vulin: Hrvati nepogrešivo na pogrešnoj strani istorije

MSP Hrvatske: Izuzetno nesnalaženje Srbije, Vulin: Hrvati nepogrešivo na pogrešnoj strani istorije

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras, povodom reagovanja srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, da izjave iz Srbije još jednom pokazuju, kako su naveli, “izuzetno nesnalaženje kako u interpretaciji najvažnijih trenutnih globalnih događanja, tako i u interpretaciji istorijskih događaja 20. vijeka”.

“Gledajući trideset godina unazad i sadašnje političko vođstvo, jasna je pozicija Srbije vezana uz agresiju Rusije na Ukrajinu te zašto je to za Srbiju ‘prava strana istorije'”, naveli su iz hrvatskog ministarstva, prenio je Večernji list.

Iz hrvatskog MSP dodaju i da je poznato da je Srbija danas kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, koja kao politički i privredni savez država ima svoje vrijednosti.

“No, temeljna vrijednost naše evropske porodice je vladavina prava, koja takođe uključuje i poštovanje međunarodnog poretka. Istog onog međunarodnog poretka koji je narušen agresijom Rusije na suverenu i nezavisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu istorije”, navodi se, pored ostalog, u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova, navodeći da hrvatski MIP može i da laže i da vrijeđa, ali ne može da ospori da su Hrvati nepogrešivo na pogrešnoj strani istorije, saopšteno je večeras iz MUP-a.

“Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova je reklo šta misli o sukobu Ukrajine i Rusije i kršenju međunarodnog prava, ali se nije izjasnilo zašto je ćutalo o kršenju međunarodnog prava tokom bombardovanja Srbije ili za Srbe nema međunarodnog prava. Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske može i da laže i da vređa, ali ne može da ospori da su Hrvati nepogrešivo na pogrešnoj strani istorije u oba svetska rata i da bi tamo i ostali da nije bilo pobedničkih Srba dovoljno velikodušnih ili dovoljno naivnih da ih oba puta iz zarobljeničkih logora prevedu u stroj pobednika. Razumem ljutnju Hrvatske zbog odbijanja Srbije da bude deo antiruske histerije, da je meni deda poginuo u crnoj legiji pod Staljingradom i ja bih bio deo onih koji se više raduju mrtvim Rusima nego živim Ukrajincima”, izjavio je Vulin, reagujući na saopštenje hrvatskog MIP-a u kojem se navode brojne uvrede na njegov račun i na račun Srbije.

Vulin je prethodno danas povodom izjave Plenkovića da za Srbiju “ovo nije vreme za sedenje na dvije stolice”, odogovorio da je uvijek vrijeme da Srbija sačuva sebe i svoja prijateljstva, ali nikada nije vrijeme da Srbija dobija lekcije iz Hrvatske koju stranu da izabere.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This