Kostinom ocu pritvor produžen još tri mjeseca

Kostinom ocu pritvor produžen još tri mjeseca

Apelacioni sud u Beogradu produžio je za još tri meseca pritvor Vladimiru K., ocu dečaka K. K. koji je 3. maja u Osnovoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devetoro dece i čuvara te škole

Pritvor okrivljenom po ovom rešenju može trajati do 30. oktobra, objavljeno je na sajtu tog suda.

Prilikom razmatranja predloga Višeg javnog tužioca u Beogradu da se Vladimiru K. produži pritvor, Apelacioni sud je imao u vidu činjenicu da iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

Apelacioni sud je naveo da postoje osobite okolnosti krivičnog dela koja se odnose na postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni u dužem vremenskom periodu obučavao svog maloletnog sina od 13 godina da rukuje vatrenim oružjem, municijom i da vežba gađanje meta iz vatrenog oružja, da mu je radi obuke u rukovanju oružjem u više navrata i davao vatreno oružje i municiju i da istovremeno u stanu, u kom živi sa maloletnim sinom, nije savesno čuvao vatreno oružje i municiju na način da ne dođe u posed njegovog maloletnog sina i ne ugrozi bezbednost ljudi i objekata.

Dodaju i da je tim opasnim radnjama izazvao opasnost za život i telo ljudi, usled čega je njegov maloletni sin u njihovom stanu lako došao u posed vatrenog oružja i poneo ga sa sobom u školu u kojoj je pucanjem iz tog vatrenog oružja, upravo zahvaljujući prethodnoj obuci u rukovanju i gađanju iz vatrenog oružja, lišio života osmoro dece i čuvara i teško telesno povredio šestoro dece i nastavnicu.

Kao razlog da postoje osobite okolnosti da će ukoliko se nađe na slobodi ponoviti krivično delo u kratkom vremenskom periodu, između ostalog navode i to što je u njegovom stanu pronađeno više komada oružja i velika količina municije.

Takođe, stoje i zakonski razlozi za pritvor, jer su način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka budući da je opšte poznata činjenica da postoji ogromno interesovanje javnosti za ishod ovog postupka.

Apelacioni sud je, takođe, imao u vidu i da istraga još uvek nije okončana, budući da je neophodno dalje u toku postupka pribaviti nalaz i mišljenje veštaka, te preduzeti eventualno druge radnje za kojima se ukaže potreba tokom istrage radi rasvetljavanja svih okolnosti navedenog krivičnog dela.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je Vladimir K. na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

K. K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života.

(Tanjug) Foto: Novosti

CATEGORIES
Share This