“Imamo dobru strategiju za razvoj modernih tehnologija” Srbija postala članica globalnog partnerstva za vještačku inteligenciju

“Imamo dobru strategiju za razvoj modernih tehnologija” Srbija postala članica globalnog partnerstva za vještačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog savjeta Globalnog partnerstva za vještačku inteligenciju u Tokiju ove nedjelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je prijem u Globalno partnerstvo za vještačku inteligenciju veliko priznanje za Srbiju dobijeno od 26 država koje su glasale o njenom prijemu u inicijativu.

– Članstvo dokazuje da je Srbija strateški dobro postavila svoj razvoj u modernim tehnologijama, gdje je razvoj vještačke inteligencije jedan od prioriteta Vlade. Ove godine očekujemo rekordan izvoz IKT (informacione i komunikacione tehnologije) usluga od preko 2,7 milijardi evra, gdje veštačka inteligencija ima sve veći uticaj – izjavila je Brnabićeva.

Globalno partnerstvo za vještačku inteligenciju nastalo je na inicijativu francuskog predsjednika Emanuela Makrona i kanadskog premijera DŽastina Trudoa 2020. godine, uz podršku G7, i sada ima ukupno 29 članica, među kojima su Francuska, Kanada, SAD, Indija i druge države većinom članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Kriterijumi za članstvo su napredak razvoja vještačke inteligencije i posvećenost odgovornom razvoju vještačke inteligencije.

Ove godine su samo četiri države primljene u članstvo – Turska, Argentina, Senegal i Srbija, a Srbija je prva članica iz regiona.

Ciljevi organizacije su podržavanje najsavremenijih istraživanja u oblasti vještačke inteligencije i usmjeravanje odgovornog razvoja i upotrebe vještačke inteligencije u skladu sa ljudskim pravima, osnovnim slobodama i zajedničkim demokratskim vrijednostima.

Članstvom u ovu organizaciju, Srbija će imati pristup najsavremenijim tokovima u oblasti vještačke inteligencije, kao i priliku da doprinese razvoju tehnologije koja će oblikovati budućnost privrede.

Članstvo će pomoći i promociji rezultata Srbije kod najznačajnijih svjetskih privreda i omogućiti dalji razvoj IT sektora u Srbiji.

Srbija je prva država u regionu Jugoistočne Evrope koja je usvojila Strategiju za razvoj vještačke inteligencije 2019. godine, kao i prva država u regionu koja je osnovala Institut za razvoj vještačke inteligencije i pustila u rad superkompjuter za razvoj vještačke inteligencije.

 

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This