Fabrici: Do kraja godine Srbija kreće dalje na putu ka EU

Fabrici: Do kraja godine Srbija kreće dalje na putu ka EU

Odlazeći ambasador EU Sem Fabrici izjavio je da u Srbiji za godinu i po dana nije otvoreno nijedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU zbog pandemije kovida i promjene metodologije, ali je dodao da je uvjeren da će Srbija do kraja godine krenuti dalje.

Fabrici je za RTS rekao da smatra da će novi klasteri biti otvoreni, podsjećajući da je Beograd za to dobio podstrek na posljednjoj međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

– Na konferenciji u junu vidimo pozitivnu poruku – reforme ponovo kreću, Srbija pojačava dinamiku reformi i da nove klastere treba otvoriti do kraja godine. To je mogućnost, na to se treba fokusirati. Uvjeren sam da će Srbija do kraja godine krenuti dalje – napominje Fabrici.

Govoreći o kritikama na dio koji se tiče reformi u vladavini prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Fabrici napominje da su to temeljne, prioritetne stvari.

– Najteže ih je i ostvariti, pa je za to potrebno vrijeme. Nova metodologija proširenja daje mogućnost da se to malo ubrza i olakša jer se kroz klastere jednostavnije prati napredak – ukazuje Fabrici i dodaje da je uvjeren da će napredak u drugoj polovini godine biti opipljiviji i da će se to vidjeti u izvještaju Komisije.

Fabrici ponavlja da je dijalog sa Prištinom ključni element za pristupanje Srbije Uniji, naglašavajući da Brisel čini sve da on i uspije.

– Posljednja runda dijaloga je možda bila najteža od svih onih težih. Dvije strane moraju da mu budu posvećene. Dijalog je ključni element za stabilnost regiona i pristupanje Srbije Uniji. Postoji veliki interes da dijalog uspije, a EU daje sve od sebe da se to i ostvari – ističe Fabrici.

Odgovarajući na kritike da uslovi za pristupanje EU izgledaju kao pokretna meta, Fabrici tvrdi da su uslovi Brisela postojani i da se ne mijenjaju i da u ovom trenutku u evropskom putu Srbije ima dovoljno jasnoće.

– Zna se o čemu je tu riječ – dijalog sa Prištinom, vladavina prava, ekonomske reforme, javne nabavke, subvencije, državna pomoć su stvari na kojima treba raditi. Zemlje članice su na međuvladinoj konferenciji rekle da još nema otvaranja novih klastera, ali da se stvari kreću u pozitivnom smjeru – objašnjava Fabrici.

Međustranački dijalog o izbornim uslovima kome posreduju poslanici Evropskog parlamenta, Fabrici ocjenjuje kao dobar.

– Očekujem da se na sljedećem sastanku u septembru predstave konkretne ideje da bi se došlo do sporazuma oko nekih tačaka – rekao je Fabrici.

On je istakao i da je mali Šengen značajan, prije svega zbog slobodnog regionalnog protoka robe i ukidanja rominga.

– Proces pristupanja EU umnogome olakšava mogućnost da se Brisel bavi cijelim prostorom Zapadnog Balkana i da sve bude po evropskim standardima – kaže Fabrici.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This