Đoda osvanuo na muralu: Počast naturščiku Miroljubu Trošiću u njegovoj rodnoj Medveđi kod Trstenika

Đoda osvanuo na muralu: Počast naturščiku Miroljubu Trošiću u njegovoj rodnoj Medveđi kod Trstenika

POLA godine nakon smrti popularnog naturščika Miroljuba Trošića, koji se proslavio ulogom Đode u hit-seriji “Selo gori, a baba se češlja”, u njegovoj rodnoj Medveđi kod Trstenika osvanuo je nevjerovatan mural s likom omiljenog junaka. Visok čak tri i širok dva metra, mural jasno može da vidi svaki putnik koji se uputi starom dionicom Kruševac – Trstenik.

I ovih dana, dodaje Bajić, u repriznom emitovanju serije svojom ulogom taj čovječuljak, a zapravo veliki čovjek, ponovo oduševljava milionsku publiku.

– Đodu znam od kad sam živ, proveli smo detinjstvo i mladost na moravskim tišacima i brzacima i da hoću, nikada ga ne mogu zaboraviti – priča poznati glumac i reditelj, dodajući da je Đoda svojom dobrotom, talentom i kreacijom, zavrijedio i više od velike slike na zidu, a to je vječnost. – Najmanje što sam još mogao da uradim za njega je mural na zidu prodavnice ispred koje je Đoda proveo mnoge dane i godine svog života.

Prošlo je pola godine od kako je Trošić otišao tamo odakle se niko nikad nije vratio, kaže Bajić i dodaje da je mural sa likom Đode maestralno naslikao mladi magistar likovnih umjetnosti Danilo Vuković, pa kad zastanu pored njega seljaci kažu “Sunce ti kalajisano, samo što ne progovori”.

A talentovani autor murala, otkriva za “Novosti” da zadatak koji mu je povjerio Bajić nije bio lak.

– Ovo nije mural koji je posvećen samo Miroljubu nego i jedan svojevrstan omaž svim “običnim”, skromnim, a opet velikim ljudima – svjedoči za naš list mr Danilo Vuković, likovni urednik u Centru za kulturu Narodnog univerziteta. – Izazovi su bili veliki, a najveći – sunce i vrućina u prepodnevnim satima. Dobio sam veliku podršku od meštana, Udruženja “Stara škola Medveđa” i, naravno, Đodine porodice.

BIO NASTAVNIK

Slavni Đoda je kao mlad igrao u Amaterskom pozorištu, radio je kao nastavnik u školama u okolini Kraljeva, skoro 24 godine. Vodio je folklorne grupe, uvijek uz harmoniku. Posljednjih godina, međutim, njegovo zdravlje dodatno je urušila sklonost ka alkoholu, a potom je doživio i šlog. Živio je sa sinom Svetozarom i njegovom porodicom u porodičnoj kući, a prvi komšija mu je tu bio upravo Radoš Bajić.

PREDAO SE KAD MU JE ŽENA UMRLA

Miroljub Trošić dugo je bio urušenog zdravlja, ali ga je, kako nam je ispričala njegova ćerka Slavica, smrt supruge prije dvije godine, posebno pogodila.

– Mislim da se tada i predao – ispričala nam je Slavica. – Tata je bio junak, a ovde stvarno legenda. Svi su ga voleli, i prijatelji i komšije, meštani. Za sve nas, ovo je veliki gubitak. Unučad, a ima ih petoro, posebno pati. Bili su mnogo vezani za njega.

novosti.rs

CATEGORIES
Share This

COMMENTS