Dani Srpske u Srbiji: Cilj jačanje veza srpskog naroda sa obje strane Drine (FOTO/VIDEO)

Dani Srpske u Srbiji: Cilj jačanje veza srpskog naroda sa obje strane Drine (FOTO/VIDEO)

U Beogradu je sinoć svečano otvorena deseta manifestacija Dani Srpske u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Srpske i Srbije, njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, ministri dvije vlade, generali vojske i policije, akademici, istaknuti umjetnici i privrednici.

Manifestaciju je prigodnom besjedom zvanično otvorio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je istakao da je još od 2013. godine cilj ove manifestacije jačanje veza između srpskog naroda sa obje strane Drine, a prije svega onih koji se odnose na povezivanje bilo da je riječ o ekonomiji, nauci ili kulturi.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što večeras ovdje, u Beogradu, u hramu srpske kulture, svečano otvaramo desete, jubilarne Dane Srpske u Srbiji, jedinstvenu manifestaciju koja i na ovaj način potvrđuje srpsko jedinstvo. U idućih šest dana, u 10 gradova širom Srbije biće predstavljeni raznovrsni sadržaji kulture, turistička mjesta i prirodne ljepote, ali i investicione mogućnosti Republike Srpske – rekao je Višković.

Premijer je naglasio da je Srbija najznačajniji partner Republike Srpske, ali, nadasve, prijatelj i saveznik.

– Vrijedi li to napominjati – naš najveći spoljnotrgovinski partner, ali i investitor je upravo Srbija, sa ukupnim ulaganjima od čak dvije milijarde i 140 miliona KM. Kažu, često da u politici i međudržavnim odnosima nema prijateljstava, nego samo interesa. Republika Srpska i Srbija dokazuju upravo suprotno – iskreno jedinstvo, prijateljstvo i partnerstvo koje traje i koje će trajati sve dok je srpskog naroda – naglasio je Višković.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je manifestaciju Dani Srpske u Srbiji, poručiši da je potrebno da Srbi ma gdje živjeli budu složni i da budućnost grade slijedeći zavjet koji je ostavio blaženopočivši patrijarh srpski Pavle – budimo ljudi.

Patrijarh Porfirije izrazio je zadovoljstvo zbog večerašnjeg sabiranja u Beogradu, podsjetivši da se Republika Srpska, koju je nazvao najmlađom rođenom sestrom Nemanjine Raške, rodila na istorijskoj postojbini Tvrtka Velikog i dobila ime Srpske baš u vrijeme besmrtnog patrijahovanja nasljednika Svetog Save i njegovog nedostižnog prethodnika patrijarha Pavla koji je živio onim o čemu je druge učio, a to je da budemo ljudi.

– Ova svjetlonosna nit nas je večeras povezala i dovela u jedinstvo u kojem se vidi ljepota Božijih darova i različitosti. Ona je amanet i sveta obaveza svakoga od nas, Srba, ma gdje i sa kim živeli, a prevashodno ovde na zavičajnim prostorima – rekao je patrijarh.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je da su u danima manifestacije Dani Srpske u Srbiji suštinski svi domaćini jer su ovde svi kod svoje kuće, naglasivši da su sloga,jedinstvo, jedinstvo, bratska ljubav i bliskost nesporne.

On je naglasio da iz toga prositiče značajna saradnja na korist i ponos našeg jednog i jedinstvenog naroda.

– A izvanredan primjer saradnje je i ova manifestacija, koja je već postala tradicionalna, a ove godine i jubilarna. Ona dodatno povezuje, naše gradove opštine, ljude, učvrćšuje veze naroda sa obje strane Drine – rekao je Orlić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da se ovom manifestacijom, osim predstavljanja Srpske Srbiji, želi dati doprinos njegovanju srpske sabornosti, očuvanju srpskog jezika i pisma, vjere i tradicionalnih vrijednosti.

Cicović je nnaveo da su te vrijednosti ljubav prema bližnjem, tolerantnost prema susjedima, prepoznavanje srpskih nacionalnih interesa u kulturi i nauci, u privredi i politici.

On je istakao da se ovom manifestacijom, inače nikada bolja saradnja Republike Srpske i Srbije, čini još vidljivijom i na svoj način sadržajnijom u radosti zajedništva srpskog naroda sa obje strane Drine.

Programi desete manifestacije Dani Srpske u Srbiji nastavljaju se sutra u Beogradu, Kruševcu i Kragujevcu, a u narednim danima i u Kraljevu, Vranju, Čačku, Zrenjaninu, Nišu, Subotici i Novom Sadu

RTRS

CATEGORIES
Share This