Danas suđenje Dijani Hrkalović, na optuženičkoj klupi pored nje i dvojica bivših policajaca (FOTO)

Danas suđenje Dijani Hrkalović, na optuženičkoj klupi pored nje i dvojica bivših policajaca (FOTO)

U Specijalnom sudu danas treba iz drugog pokušaja da počne suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović zbog sumnje da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Hrkalović će u sud doći sa slobode, odnosno iz kućnog pritvora, koji joj je prošle nedjelje određen uz elektronski nadzor, kao zamjena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Na optuženičkoj klupi sa Hrkalović naći će se još dvojica bivših policajaca koji se takođe brane sa slobode.

Na suđenju se očekuju uvodna izlaganja tužilaštva i branilaca Hrkalovićeve, a ona će imati priliku da se kratko izjasni da li priznaje krivično djelo ili ne.

Detaljnu odbranu iznijeće u nastavku suđenja po okončanju uvodnih riječi.

Sa njom su optuženi bivši načelnik Odjeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Optužnim prijedlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična djela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Ža Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dvije godine zatvora.

FOTO: INSTAGRAM/DRUŠTVENE MREŽE
FOTO: INSTAGRAM/DRUŠTVENE MREŽE

Hrkalovićka se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vrijeme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična djela kao vođa kriminalne grupe “Principi”, među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih djela, piše Blic.

FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: RAS SRBIJA

Optužnim predlogom Hrkalovićevu tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mjere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odjeljenja, te da se spriječi da se prema njemu obave druge mjere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićeva je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično djelo trgovina uticajem, a Milenković za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This