Dačić raspisao predsjedničke izbore za 3. april

Dačić raspisao predsjedničke izbore za 3. april

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je danas izbore za predsjednika Republike za 3. april.

Dačić je odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora potpisao u podne u parlamentu, a izbori će biti održani istog dana kada i parlamentarni i lokalni izbori.

On je naveo da odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, pa će izborne radnje početi odmah.

Dačić je pozvao sve kandidate da se prijave za predsjedničke izbore.

“Danas počinju izborne radnje, a želim da proteknu u demokratskoj i fer atmosferi i da daju doprinos po stabilnost Srbije, budućnost Srbije i svih građana”, rekao je Dačić.

Poželio je svim učesnicima izbora sreću i mnogo glasova, jer, kako je rekao, to je ono što će na kraju biti vrhovni sudija – mišljenje građana.

Dačić je ponovio da je izbore raspisao u skladu sa Ustavom i Zakonom, koji propisuju da se predsjednički izbori raspisuju 90 dana prije isteka mandata predsjednika Republike, a ne smiju biti održani manje od 30 dana od raspisivanja.

“Shodno tome, pošto mandat predsednika Srbije traje do kraja maja, a imajući u vidu da do 3. aprila ima više od 30 dana, upravio sam raspisao izbore”, rekao je Dačić.

On je dodao da pravo da predložle svoje kandidate imaju stranke ili drugi predlagači, do 12. marta u ponoć, a to je rok koji važi i za ostale izbore, vanredne parlamentarne i lokalne, koji će se takođe održati 3. aprila.

Dačić je rekao i da se, kada je reč o predsjedniku Republike, u propisima ne spominje njegov tehnički mandat – već njegov mandat traje do kraja maja, u punom kapacitetu, bez obzira na raspisvanje izbora, dok je vlada u tehničkom mandatu, a parlament raspušten.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This