Ćerka podnijela prijavu: Preminuli hirurg Miodrag Lazić pogrešno liječen?

Ćerka podnijela prijavu: Preminuli hirurg Miodrag Lazić pogrešno liječen?

Vijest da je porodica preminulog ratnog hirurga Miodraga Lazića podnijela prijavu Ministarstvu zdravlja protiv Kliničkog centra u Nišu, uzbudila je srpsku javnost. Naime, u prijavi se tvrdi da pokojni doktor, koji je preminuo od korona virusa, nije bio adekvatno liječen.

Njegova ćerka Darja Todorović nije htjela da komentariše detalje, ali je rekla da će sve biti prikazano u procesu.

“Odmah da vas prekinem. Ne želim ništa komentarišem, a ne vjerujem da to želi ni porodica. Sve što bude bilo, biće u procesu”, rekla je u kratkoj izjavi za medije.

Inače, prijavu je podnijela njegova druga ćerka Nina Vujošević koja i sama radi na KC Niš. Ona u prijavi zahtjeva da se ljekari u niškom Kliničkom centru koji su bili odgovorni za liječenje njenog oca “adekvatno sankcionišu” zbog “niza nepravilnosti, propusta i grešaka”. Nina Vujošević je kao odgovorne za “nesavjesno liječenje” njenog oca na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, gdje je i preminuo, označila direktorku te klinike R.J. i načelnika jedinice intenzivne nege na toj klinici D.Lj.

Lazićeva ćerka u prijavi navodi da su na Klinici za anesteziju, koja u vrijeme epidemije zbrinjava najteže kovid pacijente, postojale “očigledne greške u prijemu, liječenju i ophođenju prema njemu”.

Kao jednu od grešaka navodi da je po odluci R.J, prerano skinut sa respiratora, iako su anesteziolozi porodici govorili da “nije indikovano” da se to učini prije vremena. Doktor Lazić je stavljen na respirator 11. aprila rano ujutru, a skinut sutradan poslije ponoći, što je uradio mladi anesteziolog, “sa specijalističkim stažom od par mjeseci, koga je R.J. poslao da to uradi”.

“Kao porodica pacijenta, pokušavali smo da utičemo da se ekstubiranje ne učini rano i ugrozi mogućnost oporavka, tim prije što je dr Lazić patio od teškog oblika klaustrofobije, koja je posljedica više godina koje je proveo u ratovima kao ljekar dobrovoljac, zbog čega nije mogao dugo da trpi kiseoničnu masku, što su svi zaposleni na ovoj klinici vrlo dobro znali”, navodi se u prijavi.

Sve vreme nakon skidanja sa respiratora dr Lazić, je u jako lošem stanju, boreći se za vazduh, molio da ga vrate na respirator.

To anesteziolozi nisu učinili, najgrublje odbijajući pacijentovu posljednju želju, i ne dozvoljavajući mu da učestvuje u sopstvenom liječenju, što je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom”, stoji u prijavi.

U prijavi se još kaže da je Lazić intubiran tek 14. aprila ujutru iako mu se stanje pogoršalo prethodnog dana popodne. Izražava se sumnja da je uopšte primao terapiju koju su mu indikovali infektolozi, među kojima i eksperimentali lijek “tocilizumaba”, čiju upotrebu je u njegovom slučaju odobrilo Ministarstvo zdravlja. U otpusnoj listi nije navedeno da je dobijao više lijekova, a infektolog koji je po protokolu jedini nadležan da prati efekte eksperimentalnog leka, nijednom nije konsultovan, uprkos “drugačijem dogovoru” sa R.J.

Takođe, u otpusnoj listi se ne navode laboratorijski nalazi koji bi potvrdili njegovo loše stanje, kao ni podatak da je pozitivan na korona virus, iako je test koji to potvrđuje rađen 1. aprila. U otpusnoj listi se navodi i da je pacijent zbog pogoršanja opšteg stanja preveden sa Klinike za infektivne bolesti, da je primljen u jako teškom stanju, i da se sve vrijeme održavalo jako teško opšte stanje pacijenta, što je potpuno netačno, naglašava se u prijavi.

Kako se još dodaje, tome svjedoči i sam R.J. koji je 9. aprila dao izjavu za medije da je dr Lazić “potpuno stabilno”, i na društvenoj mreži postavio fotografiju kao dokaz.

Prije dolaska na Kliniku za anesteziju, Lazić je tri dana liječen na Klinici za infektivne bolesti, gdje mu je, po navodima u prijavi, bio obezbijeđen “adekvatan smještaj, njega i terapija”, a njegovo stanje je “sve vrijeme bilo stabilno”. Prebačen je na Kliniku za anesteziju 10. aprila, “bespotrebno” i na insistiranje R.J. i D.Lj., navodi se u prijavi.

Lazićeva ćerka u prijavi ističe da je on, sa suprugom koja je takođe zaposlena u KC, još 5. aprila bio hospitalizovan, nakon što je javio kolegi R.J. da je pozitivan na koronu i da se ne osjeća dobro. Smješteni su na bivšoj Klinici za kardiologiju, u sobi “sa prljavim vešom, razbacanim polovnim stvarima, polomljenim krevetima, bez pokrivača, bez pletizmografa, sa monitorom koji ne radi, sa vrlo teškim pacijentima na kiseoniku bez monitoringa”.

“Poražen ovakvim ophođenjem – tražio je da njega i suprugu otpuste. Otpušteni su bez otpusne liste, po odobrenju R. J. i D.Lj, koji su im organizovali i sanitetski prevoz”, navodi se u prijavi.

(srbijadanas.com)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS