Cena gasa dobra vest za privredu, nepoznato šta će biti cena ovog ustupka Rusije

Cena gasa dobra vest za privredu, nepoznato šta će biti cena ovog ustupka Rusije

Dogovoreno produženje važenja postojećeg ugovora na još pola godine trebalo bi da da dodatno vreme Srbijagasu i Gaspromu da dogovore uslove novog ugovora, kazao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika.

„Za naše srpske prijatelje glavno pitanje je bilo produženje na pola godine aktuelnog ugovora o gasu. U njemu je fiksirana formula izračunavanja cene. Znamo da u dugoročnim ugovorima formiranje cene ide po formuli koja se zasniva na ceni nafte i naftnih derivata. To će Srbiji omogućiti da prevaziđe zimski period, a za to vreme će privredni subjekti na miru usaglasiti nastavak ugovora“, izjavio je Peskov.

Cena ovog ustupka, koji odlaže poskupljenje i eventualnu promenu formule po kojoj se računa cena gasa za Srbiju – nije poznata.

„Videćemo šta će se dogoditi kasnije. Moguće je da cena gasa bude uklopljena u nove modele. A to će zavisiti od kretanja cene gasa na tržištu, koliko je blizu da severni tok 2 proradi do tada. ima mnogo elemenata u toj priči“, ocenjuje novinar Đorđe Vlajić.

Na dan sastanka ruska agencija RIA Novosti objavila je analitički članak pod naslovom „Rusija će dobiti nuklearnu bazu u Srbiji“, a povodom izjave predsednika Srbije da se razgovara sa Rosatomom o izgradnju nuklearne elektrane date novinaru Vladimiru Solovljovu.

„Videli smo da su ruski mediji već tada počeli da govore o mogućnosti da „Rosatom“ izgradi nukelarnu elektranu na teritoriji Srbije. Imali smo već i najavu da bi možda ruske kompanije mogle da grade gradski i prigradski železnički saobraćaj na teritoriji Beograda, i to je teško da se opravda bilo čime nego kao vid protivusluga koje će Beograd morati da učini Moskvi“, komentariše viši istraživač Centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije Vuk Vuksanović .

„Poenta tog komentara je da onaj ko ima atomsku centralu, on kontroliše izvore enegije za ceo region. Faktički, on može da nametne svoju volju celom regionu. Možda je jedan od odgovora na pitanje koja je cena u tom komentaru. I čak taj autor u tom komentaru kaže da je ta atomska baza koju će Rusija imati – već gotova stvar. To je mnogo efikasnije od klasične vojne baze u savremenim uslovima“, navodi novinar Komersanta Genadij Sisojev.

Minstarka energetike Zorana Mihajlović u intervjuu za RTS nije isključila mogućnost da Srbija gradi ili učestvuje u izgradnji nukleane elektrane.

„Da sednemo i da razmislimo svi zajedno, hoćemo li i možemo li da imamo nuklearne elektrane. Da li je to nuklearna standardna elektrana, ili su to modularne, nove, sa novim tehnologijama- I to je sve moguće. Mislim da ćemo u narednom periodu sesti i razmatrati ono što može da se radi na našoj tertoriji, ili kao potencijalnu mogućnost učešća u proizvodnji nuklearne energije u nekoj drugoj državi“, kazala je Mihajlović.

Iako nije poznato šta će biti posle pola godine, do tada se, obećavaju vlasti, neće podizati cene grejanja za stanovništvo.

N1

CATEGORIES
Share This