Bajden: Uvjeren sam da možemo unaprijediti saradnju

Bajden: Uvjeren sam da možemo unaprijediti saradnju

– Američki predsjednik Džozef Bajden uputio je čestitku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom ponovnog izbora i poručio da se raduje produbljivanju bliske saradnje na unapređenju evropskih integracija Srbije, proširenju bilateralnih bezbjednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta.

“Ovo su vremena od ključnog značaja za Evropu. Primio sam na znanje da se Srbija pod vašim rukovodstvom pridružila grupi od 140 demokratskih država iz cijelog sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala”, naveo je Bajden.

Zahvalio je Vičiću na saradnji i na toploj dobrodošlici koju je priredio novom ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, a koji je jedan od najiskusnijih američkih diplomata.

“Ambasador Hil i tim u našoj ambasadi spremni su da podrže Vaše napore da nastavite sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diversifikacijom izvora energije u Srbiji i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i Vaše napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom za sve zemlje Zapadnog Balkana”, naveo je američki predsednik.

Dodao je da s obzirom da su izbori prošli želi da ohrabri Srbiju da napravi pomak naprijed u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

“Sjedinjene Države će nastaviti da se blisko angažuju sa Vama, Prištinom i našim partnerima iz Evropske unije u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja”, poručio je Bajden i dodao:”Imao sam čast da provedem vreme sa Vama kada sam posjetio Srbiju kao potpredsednik 2016. godine i uvjeren sam da možemo da unaprijedimo bliske veze i zajedničke interese naše dvije zemlje, kao i da zajednički radimo na prevazilaženju izazova miru i bezbjednosti širom sveta. Naši građani zavise od našeg vođstva; imamo i priliku i obavezu da izgradimo mirnu budućnost ukorenjenu u većoj slobodi i prosperitetu za sve”.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This