UTAKMICA GODINE Srbija igra danas protiv „Drim tima“ za ulazak u finale OI

UTAKMICA GODINE Srbija igra danas protiv „Drim tima“ za ulazak u finale OI

Došao je i taj dan. Dan koji smo svi željno iščekivali, ali i kojeg smo se svi plašili. Srbija i Amerika se sastaju u još jednom iz serije najbitnijih mečeva generacije.

Kao što vjerovatno znaju i ptice na grani, košarkaške reprezentacije Srbije SAD u četvrtak od 21.00 u Parizu igraju polufinale Olimpijskih igara.

To će biti drugi okršaj ovih ekipa na OI u Parizu, a treći u posljednje tri nedjelje računajući i prijateljsku utakmicu.

U oba prethodna duela Amerikanci su izlazili na kraj sa Srbijom kao od šale.

Ali to nije uvijek bio slučaj.

U posljednjih pet zvaničnih utakmica ekipa SAD ima četiri pobjede, ali situacija nije baš toliko čista.

Dominantni su bili Ameri, pored ove godine, na SP 2014. (129:92) i u finalu OI 2016. (96:66).

Međutim, na OI 2016. u grupnoj fazi bilo je svega 94:91 za izabranike Majka Kšiševskog, a sjećamo se da je Bogdanović tada imao trojku za produžetak, dok je na SP 2019. u Kini Srbija u borbi od 5-8. mesta relativno lako izašla na kraj sa poljuljanim protivnikom.

A, naravno, sećamo se Indijanapolisa i 2002. godine, kada je tadašnji “Drim tim” pao na putu Srbije do svjetske titule.

Iako su tadašnji i sadašnji tim “Orlova” nebo i zemlja, jedna stvar je ista – selektor Svetislav Pešić.

– Nikome ne prijetimo, niti imamo pravo. Igramo protiv izuzetne ekipe, najbolje u istoriji reprezentativne košarke. Oni su u međuvremenu rasli kao ekipa, mi to poštujemo, ali respektujemo i nas. Ne plašimo se – rekao je popularni Kari – da, Amerikanci, imamo i mi našeg Karija – pred olimpijsko polufinale.

Ne mogu se porediti ta utakmica iz Indijanapolisa i ova koja nas očekuje večeras, ali je recept isti kao što je bio prijje 20 i kusur godina. Isti recept za pobjedu protiv bilo koga na papiru jačeg od sebe bio je i pre 50 godina, a biće i za sto.

A to je – hrabrost. Odnosno, znate na šta mislimo.

– Trener nam je rekao da smo igrali kao, ono… Žene, da tako kažem, prokomentarisao je Filip Petrušev dešavanja sa utakmice protiv Australije.

Znala je Srbija da uđe dobro u meč sa Amerikancima. Štaviše, uglavnom je ulazila dobro i hvatala rivala na spavanju, čak i u onim utakmicama koje bi se završavale na -30.

I kladionice su Srbiju otpisale, kao da je u pitanju duel belgijskog kupa u kojem je pravilo da kada igraju prvoligaš i neki niželigaš utakmica kreće sa 20, 30 poena u korist autsajdera.

Kvota na pobjedu “Orlova” je oko 10, dok je na Amere svega oko 1,05. Hendikep je -16,5 – što znači da se očekuje da reprezentacija Srbije izgubi sa otprilike tolikom razlikom.

I to i jeste realno. Realan odnos snaga. Šanse da Srbija pobijedi – opet, ako izuzmemo klasično srpsko loženje – jako su male.

Ali one postaju nepostojeće ako se u taj meč uđe kao u onaj sa Australijom. Odnosno, pokazano na primjeru, ako se u njega ne uđe sa istim stavom koji je Dejan Bodiroga imao 2002. godine, kada je došao do Redžija Milera da iskoristi njegov peškir kako bi obrisao znojave ruke.

– Vidio sam da je šokiran situacijom, da mu nije jasno šta se dešava. Nisu očekivali da ćemo ih dobiti, vidio sam nevjericu u njegovim očima i tek tada je shvatio da je đavo odnio šalu”, rekao je nedavno popularni Bodi Bond.

I upravo u tome leži naš spas. Doduše, uzalud sve ako se ne pogode otvoreni šutevi i ako Durent i Kari šutnu 85% iz igre – piše B92.

CATEGORIES
Share This