U jeku hajke Jokić je nadmašio legendu i ponovo ispisao istoriju

U jeku hajke Jokić je nadmašio legendu i ponovo ispisao istoriju

Nikola Jokić, lider Denver Nagetsa, prve ekipe koja je iz Zapadne konferencije obezbedila plasman u plej-of, ne prestaje da pomera granice u najjačoj ligi sveta. U jeku hajke koja se vodi protiv njega i DŽoel Embid je naprasno izbio na prvo mesto u trci za MVP titulu, skromni Somborac je ispisao istoriju i nadmašio legendarnog Vilta Čemberlena.
Naime, centar Denvera i dvostruki uzastopni osvajač MVP titule, zabeležio je 28. tripl-dabl u trijumfu nad Bruklinom i bio je to rekordni 20. put u sezoni da ima dvocifrene brojke i tri kole i to sa procentom šuta preko 60 odsto!

Dosadašnji rekorder bio je bivši košarkaš Filadelfije i Los Anđeles Lejkersa Vilt Čemberlen kom je to 19 puta pošlo za rukom u jednoj sezoni. Ipak, novi rekorder i čovek koji je po ko zna koji put promenio istoriju američke košarke zove se Nikola Jokić.
I to nije sve!
Jokić je prvi igrač od Čemberlena iz davne 1968. godine koji je prosečno beležio 29 poena, 12 skokova i devet asistencija na šest uzastopnih utakmica sa procentom šuta od 65 odsto.Srpski košarkaški genije to je uspeo u jeku hajke koja se u Americi vodi protiv njega, svega dve nedelje pred kraj trke za MVP priznanje, gde je uz DŽoela Embida glavni favorit. Svaka čast Embidu na svemu što prikazuje, ali on je surovi košgeter, dok Jokić na terenu deluje poput orkestra i izvodi najlepše melodije, čini saigrače boljim, što se jasno vidi kroz učinke DŽamala Mareja, Majkla Portera juniora i Arona Gordona.
Iako je Jokić tokom čitave sezone bio na liderskoj poziciji, Embidov nestvaran učinak u martu i četiri vezana poraza Denvera uticale su na to da se stvari okrenu za 180 stepeni.
Jokić je pao na drugo mesto prošle nedelje, a snažni Kamerunac koji je u noći između ponedeljka i utorka odigrao još je neverovatan meč, ubacivši 37 poena uz 16 skokova u porazu Filadelfije od Čikaga rezultatom 109:105, izbio je na čelo kolone, piše Sputnjik.

Na čak devet uzastopnih mečeva „kamerunsko čudovište“ ima učinak od 30 i više poena, što je bilo dovoljno da Amerikanci jedva dočekaju da ga lansiraju na čelo favorita, a Jokića da spuste na poziciju broj dva.
Kvota je u ponedeljak dodatno pala na Embida, a porasla na Jokića, ali to ne znači da je trka gotova jer ima još dovoljno vremena do kraja da se stvari poprave i vrate na svoje mesto.

Sputnjik

CATEGORIES
Share This