Sto godina od osnivanja legendarnog ruskog kluba CSKA – Putin čestitao jubilej

Sto godina od osnivanja legendarnog ruskog kluba CSKA – Putin čestitao jubilej

Rusko sportsko društvo CSKA (Centralni sportski klub armije) danas slavi veliki jubilej – stogodišnjicu postojanja. Tim povodom čestitku je uputio ruski predsednik Vladimir Putin.

„Danas odajemo počast članovima sportskog društva svih generacija – onima koji su posvetili svoj profesionalni, životni put svom klubu, koji su davali primer poštenog, nesebičnog služenja izabranom delu“, navodi se u čestitki koja je objavljena na sajtu Kremlja.

Putin je istakao da je CSKA i danas među priznatim liderima ruskog i svetskog sporta, a predstavnici kluba su dostojna konkurencija u hokeju i košarci, atletici i umetničkom klizanju, borilačkim veštinama i mnogim drugim sportovima.

„Bogata istorija jednog od klubova sa najvećim brojem titula u zemlji čvrsto je povezana sa formiranjem i razvojem domaćeg sporta, najvišim dostignućima i pokretima masovnog bavljenja sportom, sa trijumfima naših sportista na prestižnim državnim i svetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama“, navodi ruski lider.

On je poželeo kolektivu i veteranima CSKA zdravlje, uspeh i sreću.

Istorija legendarnog sportskog društva CSKA počinje u februaru 1923. godine kada je pri Centralnoj upravi za vojnu obuku na bazi „Društva ljubitelja skijanja“ formirana prva centralna sportska organizacija Crvene armije OPPV. U okviru prvenstva ruske prestonice 29. aprila 1923. godine na stadionu Sokoljniki održana je fudbalska utakmica na kojoj su Moskovljani prvi put videli tim sa sportskim amblemom OPPV koji im do tada nije bio poznat. Današnje ime CSKA je dobila 1960. godine. Ministar odbrane SSSR je 1963. godine odobrio da se 29. april 1923. godine utvrdi kao dan osnivanja Centralnog sportskog kluba armije.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This