Sprema se Evroliga bez Rusa, a najveće šanse za povratak ima i Partizan

Sprema se Evroliga bez Rusa, a najveće šanse za povratak ima i Partizan

Uprkos tome što su ruski klubovi oduvijek bili važan faktor za funkcionisanje Evrolige, čelnici elitnog košarkaškog takmičenja u Evropi se uveliko spremaju na scenario takmičenja u kojem oni ne bi više bili učesnici.

Razlog je, naravno, ratno stanje koje je trenutno na snazi u Ukrajini, a kao glavni kandidati za zamjenu ruskih klubova u Evroligi jesu Valensija, Virtus Bolonja i Partizan. Da, ovo je scenario koji bi navijači crno-bijelih sigurno prihvatili, ali nema sumnje da bi više voleli da njihovi košarkaši te rezultate ostvare na parketu.

Evroliga je sezonu 2021-22 počela sa tri ruska kluba, za koje se ispostavilo da su svi bili bar u plej-ofu. Međutim, od tih klubova samo moskovski CSKA ima A licencu, dok Zenit iz Sankt Peterburga (vajldkard) i UNIKS Kazan (vicešampion Evrokupa) imaju jednogodišnji ugovor sa takmičenjem i ukoliko se stvari dramatično ne promjene u bliskoj budućnosti, s obzirom na trenutno stanje u svijetu, malo je vjerovatno da će se zadržati njihovo mjesto.

 

Valensija, Partizan i Virtus Bolonja mogu da se kvalifikuju u Evroligu tako što će se plasirati u finale Evrokupa, međutim, čak i ako to ne učine, scenario dobijanja pozivnice radi popunjavanja mogućih otvorenih mjesta je više nego moguć. Postoji mnogo koraka koje treba preduzeti dok se ne dođe do ove tačke, ali ambicije sva tri kluba su više nego jasne i oni se široko smatraju „materijalom Evrolige“ zbog svoje tradicije, resursa i baze navijača.

Sve su prilike da će situacija u skorije vreme biti sve jasnija, prateći uporedo i dešavanja iz Rusije i Ukrajine. Ruski klubovi su suspendovani do 21. marta, a nakon toga se očekuje da se donesu dalje odluke, prenosi SportBlic.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This